Fermierii, așteptați la MAIA. Ludmila Catlabuga: Facem apel pentru a ne vedea la o masă de discuții
Fermierii au protestat din nou în această dimineață în fața Guvernului. Agricultorii cer inclusiv aprobarea urgentă a proiectului legii secetei, prelungirea licențierii importului cerealelor și oleaginoaselor până pe 31 decembrie 2025, dar și achitarea datoriilor la subvenții pentru anul trecut. Manifestațiile s-au lăsat cu îmbrânceli între protestatari și oamenii legii, după ce fermierii nu au fost lăsați să intre în clădirea Guvernului. La scurt timp, în fața protestatarilor, a ieșit noua ministră a Agriculturii, Ludmila Catlabuga, și i-a invitat la discuții la ora 15:00.
- Ministerul Agriculturii anunță măsuri de sprijin pentru fermieri, în timp ce aceștia se pregătesc de noi proteste
- Moratoriul la plata datoriilor fermierilor afectați de secetă ar putea fi extins până în toamna anului viitor
„Dialogul cu fermierii pentru noi este important. Tot ce a făcut ministerul până acum pentru agricultori a fost evident. Avizele privind Legea secetei au fost comasate în scurt timp, avem înregistrată în Parlament o inițiativă legislativă și suntem în dialog strâns pentru urgentarea și aprobarea acestei legi. Nu vreau să avem discuții în fața Guvernului, atâta timp cât avem sediu. Facem apel pentru a ne vedea la o masă de discuții”, a spus Ludmila Catlabuga.
Protestul agricultorilor este absolut justificat. Situația cu această lege și măsurile de sprijin pentru fermierii care au fost afectați de secetă este „ridicolă”, susține președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari.
„Agricultorii au fost constructivi și au elaborat această lege împreună cu deputatul Alexandru Trubcă. Legea veche a ministrului Bolea nu mai funcționează. Președintele Parlamentului a promis că legea va fi adoptată pe 5 decembrie, dar acum vedem niște mișcări absolut neclare.”
„Am inclus și furnizorii ca să putem amâna unele plăți pe datoriile existente, nu anual, să înțeleagă societatea aceste plăți, ca statul să aibă răgaz, dar și agricultorul să găsească modalități de a lucra mai departe. Ori, dacă agricultorul nu găsește o soluție, să poată să-și comercializeze din activele sale liniștit. Amânarea este prevăzută până în octombrie 2025”, a spus directorul Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău.
„Anul trecut, când s-a format bugetul, au fost prevăzuți bani pentru restituirea accizelor, în toată lumea se restituire, noi în urma protestelor am obținut această clauză. Anul acesta, nici vorbă nu merge de această acciză, am discutat, au zis că o să vadă, dar anul acesta nu sunt bani”, a afirmat un agricultor.
Revendicările fermierilor:
- Aprobarea urgentă a proiectului legii secetei, în redacția deputatului PAS Alexandru Trubcă.
- Prelungirea licențierii importului cerealelor și oleaginoaselor până pe 31 decembrie 2025.
- Achitarea datoriilor la subvenții pentru 2023.
- Restituirea accizelor fermierilor pentru 2024.
- Elaborarea unui mecanism de garanții de creditare și refinanțare pentru noul an agricol 2025.
Amintim că, în septembrie, Parlamentul a aprobat suspendarea obligației de plată a datoriilor restante acumulate de către fermierii afectați de secetă, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor și creditelor.
Legea specială a stârnit nemulțumiri în rândul fermierilor, care au organizat mai multe proteste, inclusiv în fața Președinției. În consecință, președintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Alexandru Trubcă, a anunțat, la începutul lui decembrie, că Parlamentul va propune noi măsuri de sprijin pentru agricultorii afectați de secetă, anulând legea votată în septembrie, care a fost dur criticată de agricultori.
Proiectul, propus după consultările cu asociațiile de profil, prevedea, între altele, extinderea moratoriului la plata datoriilor restante în agricultură până pe 31 octombrie 2025.
Inițiativa legislativă a fost dezbătută în comisia parlamentară de profil, însă nu a fost examinată săptămâna trecută de Parlament întrucât proiectul nu avea avizul Guvernului.