Compensații suplimentare pentru fermierii din Dubăsari. Promo-LEX: au nevoie de ajutor sistemic, nu solicitat
Proprietarii terenurilor agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol vor primi compensații suplimentare în valoare de 2,6 milioane de lei. Banii vor acoperi cheltuielile suportate de fermieri urmare a plăților ilegale impuse de Tiraspol la transportarea recoltei și a materialului semincer prin posturile de control neautorizate din Zona de Securitate. Fondurile vor ajunge în conturile agricultorilor până la sfârșitul anului, a declarat președintele Consiliului raional Dubăsari, Sergiu Grigoriev, pentru Teleradio-Moldova.
În total, Guvernul a alocat, în acest an, 4,6 milioane de lei pentru a sprijini fermierii afectați. De prima tranșă, în valoare de 2 milioane de lei, au beneficiat 26 de fermieri. De cea de-a doua, aprobată astăzi, de Guvern, în valoare de 2,6 milioane de lei, ar urma să beneficieze 34 de fermieri, a declarat pentru Teleradio-Moldova președintele Consiliului raional Dubăsari.
Compensațiile vor acoperi costurile suportate de fermieri, inclusiv taxa vamală de 0,3% impusă de pretinsele autorități transnistrene, serviciile brokerului transnistrean și impozitul rutier aplicat de regimul de la Tiraspol, a precizat șeful Direcției raionului Dubăsari, Sergiu Guvir, pentru Teleradio-Moldova.
„Aceste cheltuieli vor fi compensate 100% agenților economici, până la sfârșitul anului”.
Fermier: Ajutoarele Guvernului binevenite, dar deseori întârziate
„Guvernul face multe pentru sectorul agricol, dar cu întârzieri”, a declarat pentru Teleradio-Moldova un fermier care deține și prelucrează terenuri agricole după traseul Râbnița-Tiraspol și care a dorit să-și păstreze anonimatul.
„Am participat la numeroase discuții, atât la Tiraspol, cât și la Chișinău, inclusiv la minister, cu dl Serebrian și grupul de lucru. Înțelegem complexitatea problemei Transnistriei și faptul că Republica Moldova trebuie să rămână un stat unitar. Suntem pentru a nu ceda pozițiile nefavorabile pentru guvernul Republicii Moldova, totuși, vedem niște momente care sunt în discurs în mult timp, vedem întârzieri de hotărâri ca să nu ajungem la stopări mari de lucru, la neclarități.
(…) Noi suntem mulțumiți de ajutorul pe care îl alocă Guvernul pentru agricultură, dar sunt întârzieri pe unele răspunsuri și din acest punct de vedere avem întârzieri la lucrări pe câmp și suportăm pierderi”.
Promo-LEX: Fermierii din raionul Dubăsari au nevoie de un ajutor sistematic
Fermierii din raionul Dubăsari au nevoie de un ajutor sistemic, având în vedere vulnerabilitatea acestora, a declarat pentru Teleradio-Moldova avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru. Potrivit lui, subvențiile acordate de Guvern „nu rezolvă nici pe departe” problemele fermierilor și profitul pe care ar fi putut să-l aibă dacă activau în regim liber.
„Ajutorul trebuia să fie mult mai demult, mult mai devreme, încă în primăvară, cel puțin, și trebuia să fie nu ajutorul solicitat, dar un ajutor sistematic. (…) Fermierii care au terenuri după traseul Tiraspol-Dubăsari sunt de multe ori mai vulnerabili, pentru că ei nu pot să își facă o planificare bugetară, să achiziționeze echipament, riscă mereu să rămână fără proprietate, fie că este vorba despre utilaj, material semincer, probleme ce țin de depozitare.
Toate acestea sunt cauzate de acțiunile administrației de la Tiraspol, care folosește acest dosar al fermierilor ca un dosar de șantaj în raport cu Guvernul Republicii Moldova și asta se întâmplă de mulți ani. Prin urmare, odată ce statul nu este capabil de a rezolva, de a impune în dialog cu Tiraspolul soluționarea acestei probleme, este obligat să ajute fermierii cu subvenții și ajutor pentru a ușura situația”.
Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană au impus taxe fermierilor moldoveni pentru accesul la terenurile acestora care se află dincolo de traseul Râbnița – Tiraspol după ce noul Cod Vamal al Republicii Moldova, care pune în condiții de egalitate agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului, a intrat în vigoare.
Reamintim că, în iulie 2018, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat Federația Rusă în dosarul terenurilor agricole disputate în stânga Nistrului.
Înalta Curte a constatat încălcarea dreptului de proprietate sau folosință asupra cotelor de teren și a dispus încasarea prejudiciilor suportate de reclamanți din contul Federației Ruse în cuantum total de 2 499 300 Euro. Cauza a fost intentată la cererea a 1646 de reclamanți și trei companii agricole din raionul Dubăsari, aceștia fiind reprezentați la CtEDO de către avocații Asociației Promo-LEX.
Hotărârea nu este executată nici până în prezent de către Federația Rusă.