Social

Adunarea Generală a Judecătorilor // Au fost aleși membrii Colegiului de selecție și evaluare a judecătorilor și ai Colegiului disciplinar

Actualizare 17:35 Adunarea Generală a Judecătorilor s-a încheiat. În cadrul acestei întruniri au fost aleși membrii Colegiului de selecție și evaluare a judecătorilor și ai Colegiului disciplinar. La vot au participat 306 judecători.

Judecătorii aleși în Colegiul de selecție și evaluare a judecătorilor:

*Petru Păun, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani (139 de voturi)

Magistrații desemnați în Colegiul disciplinar:

Judecătorii cer Guvernului și Parlamentului respectarea deciziei Curții Constituționale nr. 21 din 2022, care prevede ajustarea salariilor magistraților în funcție de salariul mediu pe economier. În cadrul Adunării Generale a Judecătorilor, desfășurată pe 19 decembrie, aceștia au cerut revenirea la sistemul anterior, în care salariile lor erau ajustate anual în funcție de salariul mediu pe economie, fără ca autoritățile să poată interveni discreționar.

Decizia Curții prevede că salariile judecătorilor trebuie să fie recalculate anual, cel puțin la nivelul inflației, pentru a reflecta condițiile economice din țară. Cu toate acestea, judecătorii au subliniat că aceste prevederi nu au fost respectate, ceea ce le afectează independența financiară și, implicit, capacitatea de a-și exercita funcția fără presiuni externe.

Judecătorii au făcut apel la unitate în apărarea drepturilor lor, subliniind că independența magistraților este esențială pentru protejarea drepturilor cetățenilor și a statului de drept. De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii a fost îndemnat să inițieze un dialog activ cu autoritățile pentru a găsi soluții rapide și eficiente.

Totodată, judecătorii au invitat societatea civilă și organizațiile profesionale să susțină respectarea legii și a statului de drept, pentru a asigura echilibrul între puterile statului.

O Hotărâre în acest sens a fost adoptată cu votul majorității Adunării Generale a Judecătorilor.

Prezentă la Adunare, ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru a punctat o serie de acțiuni întreprinse pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale judecătorilor și personalului asociat. Printre acestea se numără:

  1. Stabilirea valorii de referință pentru judecătorii care au promovat evaluarea: Judecătorii evaluați de Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor și care nu sunt subiecții evaluării externe vor beneficia de o valoare de referință de 4300 lei. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă de aproximativ 50%.

  2. Majorarea valorii de referință pentru judecători care nu parcurg procesul de evaluare: Valoarea de referință pentru acești judecători va crește de la 2850 de lei la 3000 de lei, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 5%.

  3. Compensarea cheltuielilor de transport și închiriere a spațiului locativ: Judecătorii care își desfășoară activitatea într-o localitate diferită de cea de domiciliu vor beneficia de compensarea cheltuielilor de transport tur-retur sau, după caz, a cheltuielilor de închiriere a unui spațiu locativ. Plafonul maxim pentru compensarea cheltuielilor de transport va fi de 5400 lei, iar pentru închirierea unui spațiu locativ, plafonul maxim va fi de 4500 lei.


Ce subiecte au fost incluse pe ordinea de zi

Magistrații din toată țara participă astăzi, 19 decembrie la Adunarea Generală a Judecătorilor, care se desfășoară începând cu ora 09:00 la Palatul Republicii. În cadrul întrunirii, urmează să fie numiții membrii Colegiului de selecție și evaluare a judecătorilor și ai Colegiului disciplinar.

Colegiul de selecție și evaluare este responsabil pentru selectarea candidaților la funcția de judecător și evaluarea performanțelor acestora. Acesta va fi compus din nouă membri: trei magistrați aleși în cadrul Adunării Generale, trei judecători desemnați de Consiliul Superior al Magistraturii, precum și patru reprezentanți ai societății civile, selectați prin concurs de CSM.

În ceea ce privește Colegiul disciplinar, acesta se ocupă de examinarea cauzelor disciplinare în cazul judecătorilor, inclusiv ale celor care au demisionat, pentru fapte comise în timpul exercitării profesiei. Colegiul disciplinar va avea șapte membri, dintre care patru vor fi judecători și trei vor reprezenta societatea civilă.

Ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru a declarat că societatea mizează pe judecători profesioniști și curajoși. „Guvernul s-a preocupat de situația lor sub aspect de legislație, întotdeauna am fost receptivi în acest aspect, inclusiv ne-am preocupat și de ceea ce ține de garanții sociale și de salarizare, dar este important ca ei să fie parte a reformelor care au loc astăzi în societate, fiindcă și de ei depinde parcursul nostru european. Or, noi, Ministerul Justiției, suntem responsabili de coordonarea proceselor și implementarea acquis-ul comunitar pe capitolul 23, ce ține de Justiție și Drepturi Fundamentale, unde e un bloc de bază, ține de sistemul judiciar și a toate astea fac parte din Clusterul numărul 1, Valori Fundamentale, ce înseamnă că cu asta începem negocierile și cu asta finalizăm. De aceea dacă vrem să devenim un stat UE cu drepturi depline, să fim protejați, judecătorii și procurării trebuie să fie parte a acestui proces de transformare a societății noastre, unde să avem pace cu valori democratice și un mod de viață mult mai asigurat”, a menționat ministra Justiției în mesajul către Adunarea Generală a Judecătorilor.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult