Internațional

Klaus Iohannis: Ultimul lucru de care are nevoie România este o criză extinsă guvernamentală și parlamentară

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că România este „într-o situație foarte complicată" și a făcut apel la toți liderii politici că „nu este momentul unor certuri mărunte". Mai mult, Klaus Iohannis a atras atenția că actualul Executiv este, în această perioadă, interimar. Afirmația a fost făcută în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că PSD se retrage de la masa discuțiilor pentru formarea Executivului și va vota în Parlament un guvern de dreapta.

„România este într-o situație foarte complicată. Avem un război la graniță, avem atacuri hibride la adresa României, care au dus la anularea alegerilor prezidențiale, situație nemaiîntâlnită, avem o situație foarte complicată în Uniunea Europeană, unde statele care sunt considerate motoarele Uniunii au probleme interne de formare a Guvernului, de alegeri anticipate și altele și ultimul lucru, repet, ultimul lucru de care are nevoie România este o criză extinsă guvernamentală și parlamentară. Așa ceva trebuie evitat cu orice preț", a spus șeful statului român.

Iohanis a precizat, în context „unele declarații publice făcute în ultimele ore" și s-a adresat tuturor liderilor politici și partidelor care vor intra în Parlament.

„Nu este momentul unor certuri mărunte. Este momentul ca fiecare lider să se vadă ca un om de stat, să se așeze la masa discuțiilor, la masa negocierilor pentru a avea un guvern cât se poate de repede, un guvern care se apucă să creeze bugetul pentru anul viitor, care se apucă să organizeze alegerile prezidențiale în prima parte a anului viitor".

El a mai spus că prezentul Executiv are puteri limitate.

„Conform Constituției, după ce alegerile parlamentare sunt validate, guvernul devine interimar, se ocupă numai de treburile curente. Deci, actualul guvern nu poate să dea ordonanțe de urgență și nu poate să vină cu un buget care să poată să fie votat în Parlament. Practic, lucrurile care sunt extrem de importante în această perioadă trebuie să fie făcute de noul guvern", a explicat Iohannis.

Iohannis a repetat apelul său la înțelegere între politicieni în acest moment.

„Este important să lăsăm deoparte toate certurile mici, toate disensiunile care vin dintr-un trecut mai apropiat sau mai îndepărtat, să ne concentrăm pe ce este important - România este importantă, cetățenii români sunt importanți și nu micile certuri între politicieni și între partide. Am rugămintea să trecem cu celeritate peste orice divergențe și să ne apucăm să construim pentru România și pentru români", a transmis președintele României.

„Într-o perioadă de criză, un guvern minoritar nu este o soluție bună", a spus Iohannis, la Bruxelles, înainte de a participa la reuniunea Consiliului European, despre posibilitatea ca un guvern minoritar de dreapta susținut de PSD să fie o variantă.

Potrivit acestuia, cel mai mare pericol pentru România este o criză care nu permite formarea unui guvern și împiedică votarea bugetului, respectiv organizarea alegerilor prezidențiale.

Întrebat dacă în aceste condiții s-ar putea organiza alegeri anticipate, Iohannis a răspuns: „Eu sper că nu ajungem la așa ceva. Mă gândesc că în final înțelepciunea va prevala".

Iohannis a conchis că două lucruri sunt așteptate de toată lumea: bugetul și alegerile prezidențiale.

„Acestea sunt chestiuni care trebuie să fie asumate de o coaliție care pe urmă dă guvernul", a subliniat el.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că PSD se retrage de la masa discuțiilor pentru formarea unui nou guvern și va vota în Parlament un executiv de dreapta

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi despre decizia de a renunța la guvernare că, după ce stai la masă, ore în șir, zile în șir, unii dintre partenerii cu care stai la masă să posteze că le este silă și că se murdăresc de PSD, dar asta este, trebuie să facă cu PSD-ul guvernare, el nu vrea să fie din acest film. Ciolacu a precizat că i-a informat pe colegii lui de această decizie și a arătat că luni e o zi foarte bună să votăm viitorul guvern format din PNL, USR, UDMR.

„După ce stai la masă, ore în șir, zile în șir, unii dintre partenerii cu care stai la masă să posteze că le este silă și că se murdăresc de PSD, dar asta este, trebuie să facă cu PSD-ul guvernare, eu în acest film nu vreau să mai fiu. Eu cred că și colegii mei, mai ales că am vorbit cu mulți înainte de a lua această decizie, nu pot să mai accepte această atitudine. Dar, fiind responsabili, vom vota în Parlament un guvern de dreapta, fără nici o reținere”, a completat Ciolacu.

El a precizat că luni e o zi bună pentru a se da votul pe noul guvern. „Invităm, poate luni este cel mai bine, e o zi foarte bună să votăm viitorul guvern format din PNL, USR, UDMR, de fapt e o revenire a guvernului de dreapta, poate de această dată vor reuși măcar să se ridice, cât de cât, ca să zic așa, la nivelul actului de guvernare din ultima perioadă, din ultimii trei ani de zile”.

Ilie Bolojan, liderul PNL: PNL vrea în continuare să contribuie la găsirea unei soluții. România are nevoie rapid de un nou guvern

Președintele PNL, Ilie Bolojan, a transmis joi că PNL vrea în continuare să contribuie la găsirea unei soluții pentru că țara se află deja într-o situație complicată, iar nereușita creării unei coaliții de guvernare îi va costa mult pe români. El a precizat că România are nevoie rapid de un nou guvern și PNL e pregătit să-și asume răspunderea în tot acest efort.

Kelemen Hunor, liderul UDMR: Îi rog pe toți colegii mei din coaliția care s-a constituit după alegerile parlamentare să ia un lighean cu apă rece și să pună fiecare picioarele în apă

Îi rog pe toți colegii mei din coaliția care s-a constituit după alegerile parlamentare să ia un lighean cu apă rece și să pună fiecare picioarele în apă. Mâine să ne întoarcem cu toții la masă”, afirmă Kelemen Hunor. El consideră că aceasta este singura soluție bună pentru România.

După alegerile parlamentare din 1 decembrie curent, urmează a fi ales un nou guvern. Negocierile au început la o săptămână de la alegeri.

Ce partide au intrat în Parlamentul României după alegerile parlamentare 2024

Conform rezultatelor alegerilor parlamentare din 1 decembrie curent, șapte partide vor intra în Parlamentul României. Dintre acestea, două sunt figuri noi. Vorbim despre S.O.S. România și POT - Partidul Oamenilor Tineri, care au atins pragul electoral:

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult