Medicii avertizează// De sărbători, crește numărul solicitărilor din cauza artificiilor
În perioada sărbătorilor de iarnă, pocniturile de petarde răsună tot mai frecvent pe străzi și în curțile blocurilor. Deși unii cetățeni cunosc riscurile acestor articole pirotehnice, continuă să le cumpere și să le utilizeze. Între timp, medicii de la urgență avertizează că în timpul sărbătorilor, una din trei solicitări la 112 este din cauza accidentelor provocate de artificii.
Focurile de artificii și petardele sunt considerate de unii cetățeni accesorii ale sărbătorilor de iarnă, chiar dacă utilizarea lor este periculoasă, în special, pentru copii, precum și pentru mediul înconjurător. În timp ce unii spun că respectă cu strictețe regulile de folosire ale acestor articole pirotehnice și nu văd temei de îngrijorare, alții pledează pentru interzicerea acestora.
„Noi nu le folosim, nu cred că sunt benefice. Sunt multe cazuri de arsuri la mâini”. „Nu le folosim deloc, apar diferite probleme din cauza asta, provoacă incendii, pot cădea pe o mașină”. „Nu plouă, iar de la artificii majorăm riscul de incendii, plus deranjăm pe cei care dorm”. „Eu cred că fiecare dorește artificii, dar trebuie să ne gândim la pericole, fiecare trebuie să fie responsabil de urmări”, spun oamenii.
Prevenirea și siguranța sunt cele mai importante sfaturi atunci când unii oameni decid totuși să lanseze focuri de artificii. În astfel de situații, este necesar ca cetățenii să aibă la îndemână o trusă medicală pentru acordarea primului ajutor până la sosirea ambulanței, a declarat pentru Radio Moldova, medicul echipei specializate de terapie intensivă mobilă din cadrul Substației de Asistență Medicală Urgentă Centru, Chișinău, Nelea Gangan.
„Sunt riscuri să explodeze, să se amputeze, să facă arsuri, hemoragii sau alte maladii. Cea mai bună este siguranța. Noi majoritatea avem în mașini truse medicale, în caz de necesitate să fie acordat strictul necesar, să fie făcut pansament sau oprită hemoragia până la sosirea ambulanței”, a menționat Nelea Gangan.
În preajma sărbătorilor de iarnă, practic, fiecare a patra solicitare de ajutor medical este din cauza folosirii focurilor de artificii, a mai adăugat Nelea Gangan.
„Marea majoritate sunt sub euforie, sub consumul de alcool sau alte substanțe și nu se acordă atenție. Sau pur și simplu din neatenție nu respectă regulile. Astfel de cazuri se întâmplă foarte des”, a declarat medicul.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă cetățenii să evite utilizarea articolelor pirotehnice, care pot provoca incendii, arsuri și incidente grave, pentru siguranța personală și a celor din jur. Pentru cei care nu renunță la pirotehnice în perioada sărbătorilor, specialiștii recomandă să nu fie lansate de la balcoane sau în apropierea caselor, mașinilor, pădurilor și zonelor aglomerate.
Potrivit IGSU, produsele pirotehnice ar trebui achiziționate doar din magazine specializate, cu instrucțiuni clare și certificat de calitate. În cazul în care sunt observate defecțiuni, lansarea acestor produse trebuie evitată.