Revista presei // Mituri și realități despre „superioritatea” Uniunii Economice Eurasiatice; „Cuplul” de trolli care a pus pe jar Parlamentul RM
Publicațiile din RM își focalizează atenția asupra măsurilor pe care le pot lua autoritățile de la Chișinău pentru a face față crizei energetice. Din presă mai aflăm de ce energia ieftină în cadrul Uniunii Euroasiatice este un mit, și cum este acoperită gaura financiară lăsată în urma furtului miliardului.
”Fără gaz rusesc în stânga Nistrului din 1 ianuarie. Ce ar trebui să facă autoritățile? ” – sună titlul unui articol din Ziarul de Gardă. Publicația amintește că de anul viitor Kievul nu va mai permite tranzitul gazului rusesc prin Ucraina spre regiunea transnistreană. În plus, 16 decembrie a fost ultima zi când concernul rus „Gazprom” putea rezerva ruta transbalcanică de transport al gazelor prin Turcia, Bulgaria, România, dar nu a făcut-o, constată Ziarul de Gardă. În aceste condiții, prioritatea autorităților trebuie să fie asigurarea cu energie electrică a malului drept al Nistrului cu sprijinul României, spune citat de publicație, expertul Watchdog, Eugen Muravschi. În regiunea transnistreană, trebuie evaluată situația energetică pentru a preveni o criză umanitară, susține același analist, precizând că regimul de la Tiraspol are rezerve de combustibil pentru centrala termoelectrică de la Cuciurgan. Autoritățile de la Chișinău nu trebuie să ajute regimul separatist, ci doar să sprijine populația din stânga Nistrului, evitând să creeze un avantaj pentru Tiraspol, spune Muravschi. Oferirea gazului gratuit pentru regiunea transnistreană în schimbul controlului asupra termocentralei de la Cuciurgan, ar fi una dintre soluțiile guvernării, sugerate de expert în interviul acordat Ziarului de Gardă.
Scenariul sumbru al unei situații de criză majoră în Transnistria pare să devină iminent, în timp ce regimul secesionist refuză să colaboreze cu Chișinăul pentru a atenua impactul unei posibile catastrofe. E concluzia la care ajunge site-ul de știri și analize Veridica. Autorul articolului semnalează că Tiraspolul a lansat o campanie de dezinformare, în care acuză Chișinăul că ar fi vinovat de faptul că Rusia refuză să livreze gaze în stânga Nistrului. Mai exact, Tiraspolul invocă, în stilul presei pro-Kremlin, pretinsele datorii istorice ale malului drept al Nistrului. Întrebarea scoasă în evidență de Veridica, este dacă regimul secesionist își va reduce acțiunile la dezinformare sau va participa la planurile Moscovei pentru a escalada situația conflictuală. Pentru ianuarie 2025, Gazprom nu a rezervat pentru regiunea transnistreană gaze prin conducta transbalcanică, cea care era considerată o alternativă la tranzitul gazului rusesc prin Ucraina, notează publicația. Asta înseamnă că gigantul rusesc merge în continuare pe calea șantajului în raportul său cu Republica Moldova, conchide Veridica.
Amenințările Rusiei că va opri livrarea gazelor naturale către regiunea transnistreană, țintesc direct în autoritățile de la Chișinău și în viitoarele alegeri parlamentare. E opinia exprimată de analistul politic Igor Boțan într-un interviu acrodat Europei Libere. „Metodele anterioare de destabilizare a R. Moldova prin cumpărarea directă a alegătorilor nu au dat efectul așteptat de Moscova. Și acum Rusia folosește acest șantaj energetic”, spune Boțan. În opinia analistului, ceea ce urmărește Moscova prin aceste amenințări de sistare a livrării gazelor naturale este să provoace nemulțumirea moldovenilor, „care ar trebui să plătească un preț mai mare pentru curent”.
Liderii blocului politic pro-rus„Victorie” au promovat intens ideea aderării la Uniunea Economică Eurasiatică, susținând că aceasta ar aduce energie ieftină, investiții în infrastructură și legături economice tradiționale, amitește TV8. Postul de televiziune pune însă sub semnul întrebării argumentele invocate de opoziția anti-europeană, demonstrând că în ultimii 10 ani economia Uniunii Europene a crescut în pofida unor crize care s-au abătut asupra ei. În același timp, economia țărilor din Uniunea Economică Eurasiatică a stagnat, fiind net inferioară celei europene, iar accesul la energie ieftină a rămas un mit, notează TV8.
Până în 2041, statul va achita aproape 25 de miliarde de lei pentru a acoperi gaura creată de furtul miliardului. Sunt estimări făcute de secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, într-un interviu acordat postului Moldova 1. Până acum, au fost plătite sub 7 miliarde de lei, aproape 5 miliarde din această sumă reprezentând rata dobânzii, a precizat oficialul. Moldova 1 amintește că între 2011 și 2015, o fraudă bancară masivă a dus la furtul a aproximativ 1 miliard de dolari din trei bănci comerciale lichidate. Pentru a acoperi acest prejudiciu, în 2016, Ministerul Finanțelor a emis obligațiuni de stat în valoare de peste 13 miliarde de lei. Deși obligațiunile sunt răscumpărate conform unui grafic stabilit cu Banca Națională, nu s-a recuperat niciun ban din bunurile sechestrate, constată postul public de televiziune.
„Cuplul” de trolli care a pus pe jar Parlamentul R. Moldova - titrează Ziarul de Gardă. „Cel mai mic salariu de deputat în R. Moldova este de 40 mii lei pe lună, cel mai mare salariu de deputat 100 mii lei pe lună! Felicitări Moldova.” Publicația a descoperit că persoana de la care a pornit falsul NU există în realitate. Persoana din spatele acestui profil fals de Facebook folosește, de fapt, fotografii furate de pe conturile de Instagram și Vkontakte ale unei tinere din Rusia. În postările de pe Facebook, „Nadia Ivanova” afișează că ar fi într-o relație cu un alt utilizator interesat de viața politică din R. Moldova – „Andrei Petru”. Acesta are peste 12 mii de urmăritori și pretinde că este locuitor al regiunii transnistrene, observă publicația. Realitatea descoperită de ZdG e că și fotografiile acestuia au fost preluate de pe internet, fiind luate de la iubitul din viața reală al tinerei din Federația Rusă. Pe 14 decembrie, ora 14:06, utilizatoarea „Nadia Ivanova”, cu peste 2600 de prieteni virtuali pe rețeaua Facebook, publica un mesaj fals prin care susținea că deputații din Parlamentul R. Moldova ridică lunar salarii cuprinse între 40 de mii și 100 de mii de lei, relevă ZdG. La scurt timp, mesajul se viralizează, este distribuit de mai multe persoane, inclusiv de oameni cunoscuți în spațiul public. Internauții acuză deputații și guvernarea că ridică salarii mari, în timp ce oamenii de rând sunt săraci. Amploarea discuțiilor face ca mai mulți deputați să iasă public cu mesaje prin care să anunțe că informațiile sunt false, amintește pubicația.