Corespondență de la București // Deputații și senatorii români au depus sâmbătă jurământul de credință
Noii parlamentari români au depus azi jurământul, după ce ieri s-au reunit într-o primă ședință. Cei 446 de senatori și deputați vor forma noul Legislativ care, în zilele următoare, va vota noul guvern al țării. Partidele pro-europene încă poartă negocieri pentru formarea Executivului la conducerea căruia favorit este să se regăsească tot actualul premier, social-democratul Marcel Ciolacu.
Ședința Senatului și Camerei Deputaților a început încă de la ora 9.00. Toți cei 312 deputați și 134 de senatori au depus, pe rând, jurământul de învestire în funcție. Conform rezultatelor alegerilor din 1 decembrie, PSD are cei mai mulți parlamentari: 122, urmat de AUR, cu 91 de aleși, PNL cu 71 și USR cu 59 de parlamentari. SOS România are 40 de fotolii de parlamentari, UDMR 32, iar POT 31.
Minoritățile vor fi reprezentate în noul parlament de 19 aleși. Din componența Legislativului vor face parte, așadar, patru formațiuni pro-europene: PSD, PNL, USR și UDMR), la care se adaugă minoritățile, și 3 partide considerate extremiste: AUR, SOS România și POT.
În legislatura 2024-2028 a Parlamentului de la București se regăsesc multe nume noi, unele dintre ele controversate, precum omul de afaceri Gigi Becali sau actorul Mugur Mihăiescu, membru al trupei de comedie Vacanța Mare.
Odată format, noul parlament va trebui să voteze Guvernul care, conform negocierilor aflate încă în curs, va fi format dintr-o majoritate compusă din PSD, PNL și UDMR. Cel mai probabil, USR nu va face parte din Executiv și se va alătura formațiunilor extremiste în Opoziție.
De menționat că favorit pentru ocuparea postului de premier este actualul șef al Guvernuluiromân, social-democratul Marcel Ciolacu.
Totuși, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a afirmat, azi, că, după consultările de mâine de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, va exista o nominalizare de premier care să formeze Guvernul, avansarea oricărui nume în acest moment în spațiul public fiind „prematură”.
Autor: Mircea Oprea