Punctul de asistență medicală urgentă din Bădiceni, inaugurat după o reparație capitală
Punctul de asistență medicală urgentă Bădiceni din cadrul Substației Soroca a fost inaugurat după o reparație capitală și dotare cu echipament. Aproximativ 8 mii de locuitori din 18 localități vor beneficia de servicii medicale moderne.
Sediul reparat dispune de săli de alertă, încăperi de păstrare a medicamentelor, cabinet de odihnă a personalului medical, sufragerie, saloane sanitare și camere auxiliare pentru întreținere, precum și săli de instruire, care sunt dotate cu echipamentele necesare și mobilier nou. Pacienții spun că sunt mulțumiți de noile condiții.
„Vin des și îmi măsor tensiunea, condițiile erau nu prea, acum sunt foarte bune. Era frig, strâmt, nu aveau tot necesarul. Acum îi cald, îi bine, frumos”, a spus Alina Plop, pacientă.
Cei 13 angajați din cadrul punctului medical Bădiceni, dintre care: patru asistenți medicali, patru infirmieri și patru șoferi de ambulanță, au acum condiții bune de muncă.
„Foarte bine, cald, curat, frumos, de-o dragoste să lucrezi. Noi facem ture 24 din 24 de ore și suntem mulțumiți că avem așa condiții bune”, a menționat Elena Crăciun, felcer.
Totodată, punctul de urgență are și un garaj nou, cu boxe pentru ambulanțe. Instituția prespitalicească a beneficiat și de o ambulanță nouă, din ultimul lot primit de 21 de autosanitare.
„Este cu defibrilator, cardiograf, aparate și măști de oxigen, butelii de oxigen, truse, toate seturile de nașteri. Toate celea avem necesar pentru bolnavi cu boli cardiovasculare, insuficiență respiratorie, gravide, copii, ca să acordăm la timp”, a relatat asistentul medical Anatolie Sîrbu.
Reprezentanții ministerului de resort au menționat că modernizarea domeniului de sănătate publică este o prioritate pentru stat și că, în ultimii doi ani și jumătate, au fost renovate capital mai multe puncte de asistență medicală urgentă.
„Ideea nu este în numărul lor, dar să acoperim cu servicii tot teritoriul Republicii Moldova. Sunt anumite obiective ca să avem un timp standard de aur ca asistența medicală urgentă să ajungă la pacient, de aceea noi le facem strategic în anumite puncte care să deservească, cum este și aici, sate cu o populație mai mică și care au acces mai dificil la servicii de sănătate, să asigurăm timpul acesta de reacție, ajutorul acordat în timp util sau transportarea la instituția medicală unde poate să-i acorde ajutorul necesar”, a afirmat șeful Direcției generale politici în domeniul servicilor medicale integrate a Ministerului Sănătății, Vadim Aftene.
„Condițiile de activitate sunt deja foarte decente, tot echipamentul pentru instruirea permanentă a personalului când au un minut de recreare, este prezent, începând de la lucruri generale ca manechine și defibrilator. Până acum erau condiții foarte precare de activitate, am avut o ambulanță veche nu atât de dotată”, a declarat vicedirectorul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Iurie Crasiuc.
Pentru realizarea proiectului s-au investit aproximativ cinci milioane de lei din bugetul Ministerului Sănătății și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.