Economic

Serviciul Vamal a încasat aproximativ 34,6 miliarde lei la bugetul de stat de la începutul anului 2024

Serviciul Vamal a încasat circa 34,6 miliarde lei la bugetul de stat, în perioada ianuarie-noiembrie 2024, ceea ce reprezintă 92% din sarcina bugetară anuală și o creștere de 9,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, adică cu 2,97 miliarde lei mai mult. Datele au fost prezentate de directorul autorității vamale, Alexandru Iacub, într-un interviu pentru Moldpres. Potrivit acestuia, aceste rezultate sunt remarcabile, având în vedere că, începând cu 1 ianuarie, a fost eliminată taxa pentru efectuarea procedurilor vamale, conform noului Cod Vamal.

Creșterile substanțiale ale încasărilor, în special din TVA la import (23,03 miliarde lei) și accize (9,25 miliarde lei), demonstrează eficiența măsurilor implementate de Serviciul Vamal și rolul său esențial în susținerea bugetului de stat.În actualele condiții, viziunea noastră privind activitatea instituției este bazată pe integrare completă în standardele internaționale, eficiență maximă și un climat de integritate solid. Ne dorim să consolidăm un Serviciu Vamal transparent, inovativ și capabil să răspundă rapid nevoilor economiei naționale”, susține directorul Serviciului Vamal.

El a precizat că va continua să investească în formarea personalului, să modernizeze infrastructura și să întărească colaborarea internațională. Alexandru Iacub a mai spus că digitalizarea este un factor important al reformei în cadrul Serviciului Vamal.

Integrarea Republicii Moldova în Noul Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS), cu sprijinul Uniunii Europene, reprezintă un pas major în modernizarea infrastructurii vamale. În perioada lunii septembrie a fost depus un efort considerabil și am atins un obiectivul stabilit - faptul că toți operatorii economici, cu suportul colegilor noștri, au migrat benevol în noul sistem NCTS”, a afirmat Alexandru Iacub.

Șeful Serviciului Vamal a declarat, de asemenea, că proiectul pilot de la postul vamal Costești pentru testarea sistemului „BQS” este în faza finală: „Aceste acțiuni sunt esențiale pentru fluidizarea traficului transfrontalier și reducerea timpilor de așteptare”, a conchis el.

Citește mai mult