Politic

Alegerile au trecut, falsurile continuă. Chișinăul dezminte așa-zisul plan de acțiuni militare în regiunea transnistreană

Autoritățile Republicii Moldova resping un nou val de dezinformări vehiculate de surse din Moscova precum că Chișinăul ar pregăti acțiuni militare în regiunea transnistreană. Consilierul prezidențial Adrian Băluțel a catalogat aceste afirmații drept „dezinformări grave și periculoase, concepute să semene panică și neîncredere în societate”. Iar Biroul politici de reintegrare a reiterat că poziția oficială a Republicii Moldova rămâne fermă: reglementarea conflictului transnistrean trebuie realizată exclusiv pe cale pașnică, prin negocieri, evitând orice destabilizare în țară sau în regiune. Potrivit Chișinăului, singurele dificultăți reale în stânga Nistrului sunt cauzate de problemele generate de concernul rus Gazprom, care refuză să respecte obligațiunile contractuale.

„Reiterăm, Chișinăul rămâne ferm angajat în soluționarea pașnică a conflictului, fără excepție. Un pas esențial pentru soluționarea conflictului este retragerea completă și necondiționată a trupelor rusești, care staționează ilegal pe teritoriul suveran al Republicii Moldova”.

Autoritățile califică, de asemenea, drept „manipulatorii și complet false” încercările de a atribui Chișinăului sau Kievului responsabilitatea pentru situația din regiune.

„Precizăm există un contract clar între Moldovagaz și Gazprom, care prevede livrarea gazelor naturale pe malul stâng, indiferent de ruta de tranzit. Problemele actuale provin din refuzul Gazprom de a-și respecta obligațiile contractuale, nu din acțiunile Guvernului Republicii Moldova.

În reacția sa, Biroul politici de reintegrare precizează că, la moment, „nu există niciun alt temei pentru neliniște în stânga Nistrului în afară de problemele generate de Gazprom, care vor conduce la adâncirea crizei economice și sociale în regiune”. Biroul dă asigurări că Chișinăul își menține ferm poziția privind modul de reglementare al dosarului transnistrean: pe cale pașnică, prin negocieri, fără a prejudicia stabilitatea în țară și în regiune.

„Isteria anti-moldovenească care se observă în ultimele zile la Tiraspol, încercarea Moscovei și acoliților săi de pe ambele maluri ale Nistrului de a responsabiliza guvernarea de la Chișinău pentru eventuala criză energetică și umanitară din raioanele de est ale țării, iar mai nou și răspândirea unor pretinse „informații operative” ale SVR despre o închipuită operațiune militară moldovenească în regiune, reconfirmă ipoteza că autoritățile ruse și „partenerii” lor de pe loc încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova, să disemineze frică și neîncredere în rândul cetățenilor și să extindă aria de nesiguranță și confruntare din zonă”.

Chișinăul îndeamnă Tiraspolul „să nu se lase ademenit în acest joc periculos”.

„Criza energetică care se profilează poate afecta cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului și trebuie să facem tot ce depinde de cei antrenați în procesul de negocieri ca să o gestionăm impecabil”.

Precizăm că reacțiile vin după ce Serviciul de Informații Externe al Rusiei a raportat luni că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ar pregăti un plan pentru o operațiune militară de preluare a controlului asupra regiunii transnistrene.


Menționăm că, în prezent, regiunea transnistreană a Republicii Moldova găzduiește, fără consimțământul Chișinăului, Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), un contingent militar rusesc care numără aproximativ 2500 de militari. Chișinăul solicită în mod constant retragerea trupelor și a munițiilor rusești din regiune, considerând acest fapt o încălcare a suveranității Republicii Moldova. Pe de altă parte, Moscova și administrația de la Tiraspol spun că prezența acestui contingent este necesară „pentru paza depozitelor de muniții de la Cobasna și menținerea misiunii de pacificare de pe Nistru”.

De la alegerea sa în calitate de președinte al țării, Maia Sandu a declarat în repetate rânduri că Rusia trebuie să-și retragă trupele din regiunea transnistreană, iar misiunea de pace rusească să fie înlocuită cu una civilă, cu mandat internațional, sub auspiciile OSCE și ONU.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult