Toate instituțiile medico-sanitare publice spitalicești din țară sunt asigurate cu generatoare de curent electric, susține Ministerul Sănătății
În eventualitatea deconectărilor de la sursa de energie electrică, toate instituțiile medico-sanitare publice spitalicești din țară sunt asigurate cu generatoare de curent electric. Potrivit Ministerului Sănătății, în prezent, spitalele dispun în total de 201 generatoare de curent electric. Acestea au fost verificate, testate și sunt funcționale, capabile să satisfacă necesitățile în energie în eventualitatea căderii sistemului electric.
La solicitarea Teleradio-Moldova, Ministerul Sănătății a comunicat că generatoarele electrice asigură activitatea neîntreruptă a instituțiilor medicale, în mod prioritar a departamentelor vitale, precum: unitățile de primiri urgente, blocurile chirurgicale, secțiile de reanimare și terapie intensivă, secțiile neonatale etc. Ținem să precizăm că instituțiile medicale mari și strategice sunt asigurate cu câte 4-7 generatoare de curent electric.
Începând cu anul 2022, instituțiile medicale au beneficiat de 106 generatoare de curent electric provenite din donații externe. Dintre acestea:
51 de generatoare de curent electric donate de Guvernul Poloniei, în valoare de peste 3 milioane 335 de mii de euro;
29 de generatoare de curent electric donate de Republica Franceză, în valoare de aproximativ 490 de mii de euro;
22 de generatoare electrice donate de USAID, în valoare de peste 602 mii de dolari;
trei generatoare electrice donate de UNHCR în valoare de 2 352 224 de lei, iar un generator electric a fost donat de UNICEF, în valoare de 7 500 de dolari.
În același timp, din bugetului de stat și cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, au fost efectuate lucrări complexe de modernizare, care au inclus: renovarea fațadelor și înlocuirea ferestrelor și ușilor; reabilitarea și izolarea termică a pereților, podelelor și acoperișurilor; lucrări de reparație interioară; modernizarea sistemelor de încălzire și ventilație; înlocuirea conductelor de încălzire și a sistemelor de distribuție a apei calde etc. Au fost efectuate inclusiv lucrări de reparații capitale și renovare a centrelor de sănătate publică, precum și a substațiilor de asistență medicală urgentă prespitalicească.
Totodată, în ultimii doi ani au fost realizate proiecte importante ce vizează tranziția către surse de energie regenerabilă. Astfel, în 10 spitale raionale au fost instalate panouri fotovoltaice, cu ajutorul financiar al Uniunii Europene și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, dar și al Guvernului Republicii Coreea. Actualmente, finalizăm instalarea panourilor solare și în alte două instituții medicale: Spitalul Clinic Republican ,,Timofei Moșneaga” și Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății. Aceste două proiecte sunt implementate cu sprijinul financiar al Guvernului Republicii Cehe.