Externe

Revista presei internaționale // Eforturi internaționale de a pune capăt războiului ruso-ucrainean; Franța: al patrulea guvern în mai puțin de un an

Presa străină continuă să descrie eforturile internaționale de a pune capăt războiului-ruso ucrainean, căutând soluții pentru a garanta securitatea Ucrainei după încheierea unui eventual acord de pace. Mai multe publicații comentează alegerea și obiectivele noului guvern din Franța, iar revista Forbes prognozează că președintele ales al SUA, Donald Trump, și omul de afaceri Elon Musk se vor certa în anul următor.

Mai multe țări ar fi dispuse să găzduiască o întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, transmite Unian cu referire la anunțul făcut de Yuri Ușakov, asistentul liderului de la Kremlin. El a declarat, citat de aceeeași publicație, că Rusia a primit mai multe oferte din partea diferitelor țări, dar nu a confirmat dacă ar fi vorba de Ungaria și Slovacia, ai căror lideri mențin legături de prietenie cu Moscova. Unian amintește că Donald Trump a promis să pună capăt războiului din Ucraina, insistând asupra începerii negocierilor de pace. În decembrie, Trump s-a întâlnit la Paris cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, discutând despre încetarea focului. Recent, Trump a afirmat că Putin dorește să se întâlnească cu el cât mai curând posibil, dar Kremlinul a comunicat că nu există condiții potrivite pentru organizarea întâlnirii, conchide Unian.

Ambasadorul Ucrainei în Polonia, Vasilii Bodnar, a declarat într-un interviu pentru Radio Libertatea că discuțiile despre o misiune europeană de menținere a păcii pot începe doar după stabilizarea frontului și restabilirea pozițiilor ucrainene. El a subliniat că, în prezent, prioritatea este consolidarea apărării Ucrainei cu arme, muniții și resurse necesare pentru a continua războiul și a impune condiții Rusiei. Radio Libertatea notează că în Uniunea Europeană se poartă negocieri pentru formarea unui contingent militar care după o eventuală încetare a focului să asigure securitatea unei zone tampon între Rusia și Ucraina. Ambasadorul Bodnar a menționat că, odată ce pozițiile Ucrainei vor fi întărite, va fi important să se implice cât mai multe state în această inițiativă.

În Rusia apar tot mai multe dificultăți în livrarea de mărfuri către China din cauza rețelei feroviare estice extinse, scrie Bloomberg. Aceste probleme economice sunt cauzate de războiul din Ucraina și de sancțiunile occidentale, notează agenția de presă precizând că Moscova susține că economia Rusiei este într-o stare bună. "Căile Ferate ale Rusiei" au aprobat recent reducerea programului de investiții pentru 2025 cu 30% din cauza creșterii costurilor de împrumut, subliniază Bloomberg. Mărfurile legate de război și sancțiunile ce afectează plățile transfrontaliere agravează situația. În plus, infrastructura feroviară ineficientă și cererea mare de capacitate de transport pun o presiune suplimentară asupra sistemului feroviar rus, conchide agenția americană de presă.

Traficul pe YouTube în Rusia a scăzut la doar 20% din nivelul obișnuit din cauza vitezei reduse de navigare, transmite Moscow Times. Publicația subliniază că problemele apărute nu sunt cauzate de deficiențe tehnice sau de acțiuni ale companiei Google, precum afirmă instituțiile statului. YouTube e una dintre puținele platforme din Rusia care oferă acces liber la informație, iar autoritățile și-au propus s-o blocheze treptat, comentează Moscow Times. Viteza de încărcare pe YouTube a scăzut semnificativ încă din vară, iar în septembrie timpul mediu pentru deschiderea unui video a crescut de aproape 10 ori, precizează aceeași publicație.

Presa europeană relatează că noul prim-ministru al Franței François Bayrou a format cel de-al patrulea guvern al țării în mai puțin de un an. O provocare cheie pentru cabinetul său e obținerea aprobării bugetului pentru anul 2025, subliniază site-ul televiziunii Euronews. Noul cabinet este alcătuit din 34 de membri, inclusiv personalități de prim rang și foști miniștri, majoritatea politicieni conservatori și de centru, noteză postul pan-european de televiziune. Potrivit acestuia, scopul noului cabinet este să supraviețuiască suficient de mult în funcție până când vor putea fi convocate noi alegeri parlamentare vara viitoare. Franța, se află într-o criză politică de când președintele francez Emmanuel Macron a cerut alegeri anticipate în vară, după ce partidul său de centru a pierdut în fața extremei dreaptă la alegerile europarlamentare, amintește Euronews.

Președintele ales al SUA, Donald Trump, și omul de afaceri Elon Musk se vor certa în anul următor, scrie Forbes, făcând referire la o prognoză a inteligenței artificiale fără a preciza ce program a făcut aceste previziuni. Noua administrație americană va aduce schimbări în politica de tehnologie a inteligenței artificiale, iar Trump îi va acorda lui Musk mai mult influență în echipa sa, scrie Forbes. Musk, spre deosebire de alți magnati din domeniu, susține reglementarea strictă a IA din cauza riscurilor de securitate. Totuși, acest lucru depinde de faptul dacă Musk va rămâne în echipa lui Trump, având în vedere că președintele își schimbă rapid colaboratorii. Forbes estimează că relațiile dintre cei doi se vor deteriora până la sfârșitul anului 2025.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult