Social

Cojile de portocală și lămâie nu trebuie folosite în consumul alimentar. Recomandările specialiștilor

Cojile de portocală și lămâie nu trebuie să fie folosite în consumul alimentar pentru că ar putea conține reziduuri de pesticide, atenționează specialiștii din sănătate publică. Cantități mici de pesticide autorizate sunt aplicate pe coaja citricelor pentru combaterea bolilor cauzate de mucegaiuri sau bacterii, iar consumul regulat al acestora poate prezenta risc pentru sănătate.

Anul trecut Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a identificat și înlăturat din comerț un lot de fructe neconforme, spune șefa Direcției Siguranța și Calitatea Produselor Alimentare de Origine Nonanimală din cadrul Agenției, Marina Dintiu.

„Recomandarea să nu consume coaja de citrice este în situația că acum ea se utilizează în prepararea prăjiturilor, copturilor, băuturilor, cum ar fi vinurile fierte, ceaiuri. În mare parte, ce ține de reziduurile de pesticide, se acumulează pe coajă. Aceasta nu înseamnă că sunt depășite, se recomandă înmuierea fructului pentru 30 – 60 de minute în apă potabilă după care clătite foarte bine, în caz că nu avem acest timp disponibil este posibil de înmuiat pentru 10 – 15 minute în apă cu bicarbonat de sodiu”, a menționat Marina Dintiu.

Potrivit ANSA, anul trecut au fost importate în Republica Moldova 3000 de tone de citrice, cea mai mare parte din Turcia, apoi Grecia și Spania. ANSA recomandă consumatorilor să procure citrice din locuri special amenajate, iar produsele să fie întregi, fără urme de mucegai. La solicitarea clienților, vânzătorul trebuie să prezinte documente care confirmă siguranța produselor vândute. În acest an, inspectorii Agenției vor preleva 400 de probe de produse alimentare de origine vegetală pentru monitorizarea respectării limitei maxime admisibile a reziduurilor de pesticide.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult