Maia Sandu a fost învestită pentru al doilea mandat de președintă: „Prin Moldova reușim și noi”
Maia Sandu a depus astăzi, 24 decembrie, jurământul pentru cel de-al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova, în cadrul unei ceremonii oficiale desfășurate la Palatul Republicii. Astfel, devine primul politician din Republica Moldova ales, prin vot direct, pentru două mandate succesive de președinte.
În discursul său, Maia Sandu a mulțumit cetățenilor pentru unitate și curaj în fața provocărilor și a transmis un mesaj optimist despre viitorul țării: „Moldova nu este doar o țară mică cu o inimă mare, ci și o inspirație pentru alții în timpuri nesigure. Moldova stă în bătaia vântului, dar nu zboară ca o frunza, ci rezistă cu determinare, așteptând să treacă urgia”.
Șefa statului a făcut apel la implicarea tuturor cetățenilor, indiferent unde se află, pentru a contribui la reușita țării. „Vă rog, vă invit, vă chem, împreună putem reuși. Aici nu e vorba doar de președinte, de deputați sau de miniștri, e vorba de noi toți, oameni din Cimișlia, Călărași, Bălți, Vulcănești, Dondușeni, moldoveni din Parma, Chicago sau Berlin, de toți oamenii care iubesc Moldova. Căci da, țara contează și trebuie să o ajutăm să reușească, prin ea reușim și noi”, a declarat Maia Sandu.
Președinta a menționat că mandatul său se va concentra pe integrarea europeană, siguranță și prosperitate, specificând importanța implicării tuturor cetățenilor în realizarea acestor obiective.
După ceremonia de învestire, președintele Maia Sandu a continuat programul festiv cu o serie de activități simbolice și oficiale. Aceasta a depus o coroană de flori la Monumentul Ștefan cel Mare și Sfânt, un gest de respect pentru istoria și valorile naționale ale Republicii Moldova. Ulterior, președinta a fost întâmpinată de cetățeni, făcând o adevărată baie de mulțime.
Programul a culminat cu primirea onorurilor din partea Gărzii de Onoare la sediul Președinției, consolidând solemnitatea evenimentului. Aceste momente au subliniat angajamentul său față de națiune și importanța unității în noul său mandat.
Maia Sandu s-a născut la 24 mai 1972 în satul Risipeni, raionul Fălești. Este economistă și politiciană proeuropeană, deținând funcția de președinte al Republicii Moldova din 24 decembrie 2020, după ce a câștigat alegerile prezidențiale din acel an. A fost realeasă pentru al doilea mandat în 2024, devenind astfel primul politician din Republica Moldova căruia cetățenii îi încredințează, prin vot direct, două mandate succesive de președinte. Anterior, a ocupat funcțiile de prim-ministru al Republicii Moldova în perioada iunie-noiembrie 2019 și de ministru al Educației între 2012 și 2015. Este fondatoarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), pe care l-a condus până în decembrie 2020. Maia Sandu a studiat la Academia de Studii Economice din Moldova, la Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova și a obținut o diplomă de master în politici publice la Universitatea Harvard. Înainte de a reveni în țară, a lucrat în calitate de consilier al Directorului Executiv al Băncii Mondiale.
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova, de la Mircea Snegur la Maia Sandu
Amintim că scrutinul din 20 octombrie a fost al cincilea exercițiu electoral de la declararea independenței Republicii Moldova prin care cetățenii au ales prin vot direct șeful statului. Primul președinte ales de popor a fost regretatul Mircea Snegur, în 1991. La alegerile din 1996, acesta a fost devansat în turul 2 de Petru Lucinschi. În 2000, Parlamentul a schimbat Constituția modificând procedura de alegere a șefului statului. Astfel, începând cu Vladimir Voronin, în 2001, șeful statului era ales cu votul a 61 de deputați. După cel de-al doilea mandat a lui Voronin încheiat în 2009 au urmat trei ani de interimate la Președinție. Ulterior, în 2012, după lungi negocieri politice, Parlamentul l-a ales pe Nicolae Timofti. În martie 2016, Curtea Constituțională a restabilit dreptul cetățenilor de a-și alege președintele prin vot direct. Astfel că, la scrutinul din 30 octombrie 2016, actuala președintă Maia Sandu a pierdut în fața contracandidatului său, Igor Dodon, dar patru ani mai târziu l-a învins cu o diferență impunătoare de voturi. La alegerile din 20 octombrie curent, Maia Sandu a obținut peste 55 la sută din voturile exprimate.