INTERVIU cu șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu: 2024 – un an al provocărilor, 2025 – anul digitalizării Poliției
Anul 2024 a pus la încercare reziliența Poliției Republicii Moldova, a declarat șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, într-un interviu pentru Teleradio-Moldova. Menținerea democrației, în fața unor încercări fără precedent de destabilizare, a fost cea mai importantă realizare a anului. Pentru 2025, prioritatea rămâne protejarea valorilor democratice, iar obiectivul major este digitalizarea completă a activității polițienești. Cernăuțeanu a anunțat că pixul și hârtia vor deveni istorie, iar poliția va trece exclusiv la utilizarea tabletelor în activitate, pentru o documentare mai eficientă și rapidă.
„Menținerea democrației în Republica Moldova este unul din elementele cheie care ne-au determinat să activăm, să fim prompți, să fim activi, să intervenim atunci când a fost nevoie pentru a nu admite derapajele de la democrație pe teritoriul Republicii Moldova și de a nu duce în umbrire ceea ce înseamnă democrația în Republica Moldova.”
Privind spre 2025, prioritatea principală a Poliției Naționale rămâne protejarea democrației în Republica Moldova, iar obiectivul principal – digitalizarea completă a proceselor de documentare.
„Anul 2025 va fi anul digitalizării. Vom trece total la tabletă în procesul de documentare în stradă.”
„Pixul și foaia vor dispărea. Nu vom mai avea nevoie de ele. Dacă la ziua de astăzi documentăm 15 minute, din 2025 trecem la 1 minut și jumătate, maxim două. Vom asigura cu tablete toate echipajele și toate sectoarele de poliție.”
Ce altceva puteți afla din interviul acordat de șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu:
- Accidente rutiere în 2024: statistici îngrijorătoare, principalele cauze, critici și soluții;
- 28 de mașini inteligente vor circula din 2025 pe drumurile din Republica Moldova: „Pot detecta orice încălcare”;
- Lipsă de personal în Poliție: de câți oameni mai are nevoie sistemul și cum vor încuraja specialiștii să nu îl părăsească;
- Dosarele de corupere electorală: câte persoane sunt vizate și în ce stadiu sunt anchetele;
- Pedepse mai dure pentru coruperea electorală: de ce a fost nevoie de schimbări în legislație, la câteva luni distanță de la ultima modificare, și care este scopul urmărit;
- De unde vin „pomenile” lui Ilan Șor? Adevărul din spatele donațiilor;
- Parcul de distracție inaugurat de Șor la Comrat continuă să activeze, deși nu are autorizație: la ce etapă se află dosarele penale inițiate de oamenii legii și cine se face vinovat de tragediile de la Gagauzia Land.
N.R: Interviul a fost filmat pe data de 20 decembrie 2024.