Procurorul general: „În prezent, nu există indicii despre posibile destabilizări ale situației interne”
În prezent, nu există indicii despre posibile destabilizări ale situației interne din partea unor grupări organizate criminale, a declarat procurorul general Ion Munteanu pentru Radio Moldova. Cu toate acestea, în apropierea alegerilor parlamentare, acesta nu exclude o intensificare a unor astfel de acțiuni, similare cu cele observate la scrutinele din toamnă.
„Acțiuni ar putea fi diverse. Suntem conștienți că intenția și miza este de a deturna într-un fel sau altul procesul corect electoral care ar trebui să aibă loc anul viitor. Asta este menirea și scopul nostru comun – să asigurăm dreptul la un vot liber exprimat și un proces electoral corect fiecărui cetățean al Republicii Moldova. Anterior, noi am făcut publice mai multe informații, potrivit cărora, în vizorul organelor de drept au intrat grupuri de persoane organizate, pregătite în afara R. Moldova în scop de eventuală inițiere a destabilizărilor de ordine publică. Datorită organelor de drept și Procuraturii, aceste aspecte au reușit a fi controlate, descurajate”, a spus Ion Munteanu.
În același timp, modalitățile grupărilor criminale organizate de a frauda alegerile, inclusiv prin corupere electorală, se schimbă constant, iar autoritățile depun efortul de a le urmări și a întreprinde măsurile necesare, a mai adăugat Ion Munteanu.
„Suntem foarte conștienți că aceasta nu este etapa de vârf, sunt conștient că infractorii își vor adapta modalitățile conform impactului pe care l-am avut noi în urma acțiunilor de urmărire penală. Noi cu organele de urmărire penală avem permanent ședințe, suntem foarte atenți la ce se întâmplă, care sunt modalitățile noi sau tendințele noi de încercare de corupere a alegătorilor. Identificăm situații în care sunt utilizați bani virtuali. Suntem în discuții cu puterea legislativă și executivă pentru a adapta legislația, pentru a avea claritate cum ar trebui aceste tranzacții cu criptomonede să fie reglementate într-un fel sau altul”, a specificat procurorul general.
Centrul Național Anticorupție anunță că, până azi, a aplicat amenzi de peste 10 milioane de lei pentru cazuri de corupere electorală pasivă. Persoanele sancționate au primit amenzi între 25 000 și 37 500 de lei.
Interviul integral va putea fi urmărit joi, 26 decembrie, pe radiomoldova.md, pe paginile de Facebook ale companiei, dar și Youtube.