Social

Circa o sută de localități din țară, în continuare fără acces la medicamente. „Farmacie în satul tău” a ajuns doar în 47 de sate în 2024

În multe sate din Republica Moldova accesul la medicamente rămâne o problemă majoră, din cauza lipsei farmaciilor. Chiar dacă autoritățile au lansat proiectul „Farmacie în satul tău”, în cadrul căruia și-au propus să deschidă în acest an 146 de farmacii subvenționate de stat, au fost create doar 47. Așa că locuitorii din multe sate au în continuare acces limitat la tratamentele necesare, iar această situație îi afectează în special pe cei vârstnici sau pe cei cu boli cronice.

O astfel de situație se atestă în satul Șeptelici din raionul Soroca, unde locuiesc o mie de persoane. În lipsa unei farmacii, oamenii sunt nevoiți să parcurgă 15 kilometri până în oraș pentru a procura medicamentele necesare.

Foarte greu ne descurcăm, plecăm la oraș și cumpărăm, câte odată și compensate cumpărăm de la Soroca. Ne este greu că ne ducem cu rutiera, încolo avem, dar înapoi nu avem, venim care și cum, când cu Otaciul, când cu Bădiceniul, venim cu rutiera. Sunt localnici care sunt bătrâni, sunt invalizi care nu se pot deplasa la Soroca și ar cumpăra dacă ar fi farmacie în satul Șeptelici”;

Am o trusă medicală unde îmi fac rezerve de medicamente de mai multe feluri ca în caz de necesitate să mă pot folosi și să nu am probleme mai serioase de sănătate. Dorim să fie farmacie cu un spectru mai larg de medicamente, ca locuitorii satului să se poată adresa în orice moment”.

Autoritățile locale spun că au identificat deja locul unde ar putea fi deschisă o farmacie în sat. Astfel, ele își propun să le asigure oamenilor în etate în special accesul la medicamentele vitale.

Pentru persoanele în etate și cele bolnave este anevoioasă această deplasare și costisitoare, dacă omul nu are unitate de transport, atunci apelează la alt cetățean și respectiv achită benzina și cel puțin îl costă 100 de lei ca să se deplaseze. Avem deja specialist farmacist care locuiește pe teritoriul satului, băștinaș, și am ușura într-un fel posibilitatea și condițiile de trai ale cetățenilor bolnavi”, a spus primarul satului Șeptelici, Victorița Andriuța.

Situația este alta în satul vecin, Rublenița, cu o populație de peste trei mii de persoane. La începutul lunii decembrie, aici a fost deschisă una din cele 47 de farmacii din cadrul proiectului „Farmacie în satul tău”.

Oamenii sunt mulțumiți că nu mai sunt nevoiți să parcurgă distanțe lungi pentru a cumpăra cele necesare.

Ne pare foarte bine că în satul nostru s-a deschis o farmacie deoarece avem copii mici și ne este foarte comod, până la orele șapte putem veni pentru a procura ceva pentru copii în caz de ceva. Nu trebuie să plecăm până în oraș”;

Sunt însărcinată și deseori am nevoie de anumite medicamente și le pot găsi aici, pe loc, mai aproape”;

În farmacie avem practic toate produsele, ce nu avem aducem la comandă, oamenii sunt foarte mulțumiți în sat, vin și spun că le este foarte comod, mai ales bătrânii care nu se pot deplasa și le este foarte greu să se ducă la oraș, să vină înapoi. Eliberăm și medicamente compensate”, a afirmat farmacista Mariana Tican.

Prima farmacie din cadrul proiectului „Farmacie în satul tău” a fost deschisă în luna martie în satul Alexăndreni, raionul Sângerei. Farmaciile comunitare sunt înființate în satele cu peste o mie de locuitori, autorizația fiind eliberată gratuit. Antreprenorii care deschid farmaciile beneficiază de subvenții lunare de la 10 până la 20 de mii de lei, în funcție de venitul înregistrat.

Citește mai mult