Social

Revista presei // „Problema transnistreană trebuie să facă parte din dialogul de pace dintre Ucraina și Rusia”

Mai multe publicații își focalizează atenția asupra falsurilor care sunt lansate în spațiul public pentru a crea presiune asupra autorităților de la Chișinău. La final de an, sunt trecute în revistă și principalele evenimente care au avut impact puternic asupra evoluției situației politice, economice și sociale din Republica Moldova.

Europa Liberă oferă o retrospectivă a principalelor evenimente social-politice ale anului 2024 cu analistul Anatol Țăranu. Invitatul podcastului „În esență...” spune că a fost un an complicat pentru R. Moldova, situația politică și social-economică fiind influențată de războiul din Ucraina. Principale evenimente ale anului, trecute în revistă de Europa Liberă, sunt demisiile și remanierile guvernamentale; referendumul constituțional, alegerile prezidențiale; protestele fermierilor; pașii făcuți spre integrarea în UE; relațiile moldo-ruse și scandalurile de spionaj de la Chișinău. În același interviu sunt menționate cazurile de corupție electorală, trădare de patrie și complot împotriva statului. Astfel, anul 2024 a fost marcat de anchete fără precedent, notează Anatol Țăranu, amintind că fostul șef al Marelui Stat Major a fost acuzat de complot împotriva RM, sute de alegători au fost amendați pentru că și-au vândut voturile, iar căutarea unor interlopi de către Interpol a fost blocată de funcționari moldoveni

Teleradio Moldova publică opinia vicepremierului și ministrului afacerilor externe, Mihai Popșoi, potrivit căruia, problema transnistreană trebuie să facă parte din dialogul de pace dintre Ucraina și Rusia. Într-un interviu acordat radiodifuzorului public, oficialului a remarcat că includerea acestui subiect în negocierile de pace este esențială pentru a elimina vulnerabilitățile care afectează atât Ucraina, cât și Republica Moldova. „Această stare de lucruri reduce atractivitatea investițională a țării noastre”, a subliniat Mihai Popșoi. Diplomatul consideră că, odată ce se va ajunge la discuții de pace în războiul ruso-ucrainean, există premise favorabile pentru ca problema transnistreană să fie soluționată în mod pașnic, așa cum își doresc cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Mai multe publicații acordă între timp atenție falsurilor care sunt lansate în spațiul public. TVR Moldova comentează acuzațiile reprezentantului Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, adresate autorităților de la Chișinău, pe care le-a învinuit de militarizare și de violare a statutului de neutralitate. Totodată, Moscova a acuzat Occidentul, în special NATO, că ar vrea să transforme Republica Moldova într-un „cap de pod” pentru „acțiuni agresive împotriva sa”. În realitate, statutul de neutralitate al R. Moldova este violatat anume de Rusia, care păstrează ilegal trupele și munițiile sale pe teritoriul statului, notează TVR. Autorul articolului amintește că deși s-a angajat, la Summitul OSCE de la Istanbul din 1999, să-și retragă militarii și arsenalul din regiunea transnistreană, acest lucru nu s-a întâmplat nici până acum. Mai mult, Rusia continuă să păstreze controlul politic, economic și militar în regiunea secesionistă transnistreană, conchide TVR.

Veridica își focalizează atenția asupra altui fals distribuit în spațiul public de așa-zisul deputat de la Tiraspol, Andrei Safonov. Acesta acuză autoritățile de la Chișinău că ar provoca în mod deliberat o criză energetică pentru a-și subordona regiunea transnistreană și pentru a șantaja Federația Rusă, urmărind să nu mai plătească datoriile istorice față de Gazprom. În realitate, criza energetică este provocată de refuzul Rusiei de a livra gaze naturale la hotarul Republicii Moldova, așa cum prevede contractul cu Gazprom, subliniază Veridica. Tiraspolul continuă, prin diferite teze false, să dea vina pe Chișinău pentru criza energetică și să menajeze Rusia, care, în realitate a provocat această criză, pentru a crea tensiune și neîncredere între cele două maluri ale Nistrului, remarcă autorul articolului.

Vântul și soarele schimbă fața energetică a Moldovei! - titrează portalul Bani.md, menționând că a cincea parte din energia consumată provine din surse regenerabile. Economistul Veaceslav Ioniță spune, citat de aceeași publicație, că în acest an energia produsă din surse regenerabile s-a dublat în comparație cu anul trecut și a crescut semnificativ față de acum 5 ani, când producția era aproape inexistentă. Astfel, din cele 860 de milioane de kilowați de energie produsă din surse regenerabile, 560 de milioane de kilowați provin de la mici producători care au ales să investească în panouri fotovoltaice și turbine eoliene. Aceștia produc energie solară și eoliană, pe care o vând în rețea”, a explicat Ioniță. Totodată, panourile fotovoltaice instalate de cetățeni în scopuri proprii contribuie cu 300 de milioane de kilowați de energie, ceea ce reprezintă aproximativ 7% din consumul național”, a adăugat economistul, citat de bani.md.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult