Peste 473 de milioane de copii trăiesc în zone de conflict, arată datele UNICEF
În prezent, peste 473 de milioane de copii din întreaga lume trăiesc în zone afectate de conflicte, iar în anul 2024, impactul conflictelor armate asupra copiilor a atins un nivel catastrofal și, cel mai probabil, record, se precizează într-un comunicat al UNICEF.
UNICEF a declarat că procentul copiilor care trăiesc în zone de conflict la nivel global s-a dublat, de la aproximativ 10% în anii 1990 la aproape 19%, și a avertizat că această creștere dramatică a suferințelor copiilor nu ar trebui să devină „noua normalitate”.
UNICEF a subliniat, de asemenea, că malnutriția afectează în mod special copiii în perioade de război, reprezentând o amenințare deosebit de letală în Sudan și Gaza.
Peste o jumătate de milion de oameni din cinci țări afectate de conflicte se confruntă cu foametea. Conflictele afectează grav și accesul copiilor la îngrijire medicală și educație.
Patruzeci la sută dintre copiii nevaccinați sau sub-vaccinați trăiesc în țări afectate de conflicte, ceea ce îi face mult mai vulnerabili la izbucnirea unor boli precum rujeola și poliomielita.
Potrivit directoarei executive la UNICEF, Catherine Russell, 2024 a fost unul dintre cei mai nefavorabili ani în istoria UNICEF pentru copiii afectați de conflicte - atât în ceea ce privește numărul copiilor afectați, cât și nivelul de impact asupra vieților lor.
„Copiii din zonele de război se confruntă zilnic cu o luptă pentru supraviețuire care îi privează de copilărie. Școlile lor sunt bombardate, casele distruse, iar familiile sunt dezbinate. Ei nu pierd doar siguranța și accesul la necesitățile de bază pentru supraviețuire, ci și șansa de a se juca, de a învăța și de a fi pur și simplu copii. Lumea îi dezamăgește pe acești copii. Pe măsură ce ne îndreptăm spre 2025, trebuie să facem mai mult pentru a schimba situația și a salva și îmbunătăți viețile copiilor”, a menționat Russell, potrivit UNICEF.
UNICEF face apel către toate părțile implicate în conflict și către cei care au influență asupra acestora să ia măsuri decisive pentru a pune capăt suferinței copiilor, pentru a asigura respectarea drepturilor acestora și pentru a se conforma obligațiilor lor în conformitate cu dreptul umanitar internațional.