Secretar de stat: „Anual, aproape 14 mii de tineri sunt admiși în școlile de învățământ profesional tehnic”
Anual, aproximativ 14 mii de tineri sunt admiși în instituțiile de învățământ profesional tehnic din țară. Autoritățile susțin că, în ultimii cinci ani, se menține un număr stabil de elevi. Sistemul învățământului profesional tehnic s-a reformat prin racordarea la cerințele pieței muncii și restructurări, lucru ce a schimbat percepția generală față de calitatea studiilor, a precizat secretara de stat de la Ministerul Educației și Cercetării, Galina Rusu, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.
„În învățământul profesional tehnic am introdus o nouă formă de validare a competențelor profesionale, ceea ce înseamnă că, dacă o persoană a învățat o meserie într-un alt context decât în sala de clasă poate veni și demonstra acest lucru și să-și obțină certificarea respectivă. De asemenea, în ultima perioadă elaborăm și aprobăm standarde ocupaționale și de calificare, astfel încât pregătirea noastră să fie la cel mai înalt nivel. O altă dimensiune care poate fi menționată în învățământul profesional tehnic este învățământul dual, astfel încât toate actele normative aprobate au condus ca anul acesta să avem o creștere cu 60 de procente a numărului de elevi admiși în învățământul dual. A crescut și numărul de companii implicate în învățământul dual”, a menționat Galina Rusu.
Potrivit ministrului Dan Perciun, a crescut și numărul tinerilor înmatriculați în sistemul de învățământ superior din Republica Moldova, atât la licență, cât și la master. Potrivit oficialului, în anul curent au fost înmatriculați peste 16 mii de studenți la licență, cu 6,7% mai mulți față de 2023, și aproximativ 5.700 la master, o creștere de 10 la sută față de anul precedent.
De asemenea, Ministerul Educației își propune o creștere a acestui procent până la 60% în 2025, prin campanii de promovare a universităților din țara noastră, a mai spus Dan Perciun.
„Un indicator calculat în premieră absolută pentru R. Moldova și un indicator care va deveni de referință pentru minister este ponderea absolvenților de licee care aleg să învețe la universitățile din țară. Cifra este 51,6 procente. Asta înseamnă că practic fiecare al doilea absolvent alege să rămână în țară. Obiectivul mare pentru 2025 va fi ca șase din zece absolvenți din licee să aleagă să rămână în universitățile din țara noastră”, a specificat Dan Perciun.
Pentru 2025, Ministerul Educației subliniază că are drept obiectiv promovarea studiilor în Republica Moldova și ajustarea burselor pentru domeniile cele mai solicitate de stat.
Precizăm că, în prezent, în Republica Moldova funcționează 81 de instituții de acest profil, dintre care 14 sunt Centre de Excelență, 35 colegii și 32 școli profesionale.