Dan Perciun: Vom găsi soluții dacă unele instituții de învățământ vor rămâne fără curent electric
Autoritățile vor găsi soluții dacă unele instituții de învățământ vor rămâne fără curent electric, a afirmat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, într-un interviu pentru Teleradio-Moldova. El a precizat că Guvernul o să identifice soluții tehnice pentru ca eventualele deconectări să fie pentru perioade scurte de timp și să aibă caracter regional.
- Din 1 ianuarie, va fi interzis exportul de energie electrică generată în R. Moldova, potrivit deciziei CSE
- Gazprom suspendă livrarea gazelor naturale din 1 ianuarie. Dorin Recean: „Republica Moldova stă dreaptă”
- Fostul ministru al Energiei: „Scopul Gazpromului este destabilizarea situației în Republica Moldova”
„Dacă va fi necesar, sunt cu siguranță disponibile generatoare și o să căutăm și alte soluții. Totul depinde de amploarea situației. Eu cred că ea nu o să se producă sau chiar dacă o să se producă o să fie gestionabilă prin aceste generatoare, care ar putea să fie puse la dispoziția instituțiilor de învățământ. Să nu anticipăm lucrurile și să vedem cum evoluează. Problemele, dacă o să înceapă să se manifeste la începutul lunii ianuarie, copiii vor fi încă în vacanța de iarnă, o să mai avem un pic de timp să ajustăm”, a spus Dan Perciun.
Întrebat dacă ar putea fi luată în calcul trecerea la învățământul online sau prelungirea vacanței de iarnă, ministrul Educației a afirmat că, în funcție de gravitatea situației, autoritățile vor lua măsurile necesare. Referitor la școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului, Dan Perciun a menționat că au loc discuții cu directorii acestor instituții, în contextul crizei energetice.
„Vom oferi mai multe detalii cu privire la aceste discuții. Pe partea de electricitate problema mai degrabă va fi în zona costului, aceasta noi o să o rezolvăm prin alocații suplimentare în zona de disponibilitate”, a conchis ministrul.
Compania Tiraspoltransgaz a deconectat de la rețeaua de gaze naturale 12 instituții publice din localități amplasate în Zona de Securitate, a confirmat Biroul politici de reintegrare. Este vorba de raionul Dubăsari, municipiul Tighina și din proximitatea acestuia, inclusiv patru instituții de învățământ, o instituție medicală și două instituții de cultură.
În plus, agentul termic a fost sistat pentru mai multe sedii publice din orașul Tighina, inclusiv pentru subdiviziunile teritoriale de poliție și de procuratură ale Republicii Moldova. Guvernul monitorizează situația din regiune, se mai menționează într-un comunicat emis de Biroul politici de reintegrare.
Amintim că Gazprom a confirmat oficial că suspendă livrările de gaze naturale către Republica Moldova începând cu data de 1 ianuarie 2025, ora 07:00.