Social

Revista presei // Ultimul „cartuș” al lui Putin contra Moldovei

Publicațiile din RM își focalizează atenția asupra anunțului făcut de compania rusească Gazprom de a sista livrările de gaz natural în RM de la 1 ianuarie 2025. Iată câteva dintre opiniile experților privind posibilele consecințe ale noii realități căreia vor trebui să îi facă față ambele maluri ale Nistrului de la începutul anului care vine.

Gazprom invocă argumente „false” pentru a-și justifica decizia de a suspenda livrarea gazelor naturale, iar scopul real al Kremlinului este să destabilizeze Republica Moldova și să o arunce în haos. E opinia exprimată într-un inteviu pentru Teleradio-Moldova de fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, care a comentat decizia concernului rus de a reduce la zero livrările de gaze din 1 ianuarie 2025. În baza contractului semnat, Gazprom urma să livreze gaze indiferent dacă exista sau nu tranzit prin Ucraina, folosind rute alternative, a punctat Victor Parlicov. Solicitat de Teleradio-Moldova, fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a atras atenția că din moment ce Moscova pare să fi renunțat la sprijinul regiunii transnistrene prin livrări de gaze naturale gratuite, sunt importante acțiunile pe care le vor întreprinde autoritățile de la Chișinău privind această regiune.

Într-un interviu acordat Moldova 1, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că autoritățile de la Chișinău sunt pregătite să gestioneze criza energetică și să ajute cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Oficialul a subliniat că școlile, spitalele, casele de copii și azilurile de bătrâni din stânga Nistrului sunt printre instituțiile care vor fi prioritar ajutate și aprovizionate cu generatoare și combustibil, dar și sprijinite financiar. În opinia lui Oleg Serebrian „Este o mare oportunitate pentru a demonstra cetățenilor RM din stânga Nistrului că autoritățile de la Chișinăul nu uită de ei, și că îi pot ajuta în aceste circumstanțe dificile. Nu Moscova, și nici așa-zisa administrație de la Tiraspol. Important este ca această criză energetică să fie gestionată pașnic, fără tensiuni și escaladări, a menționat viceprim-ministrul pentru Reintegrare în interviul acordat Moldova 1.

Ultimul „cartuș” al lui Putin contra Moldovei. E titlul unei analize publicate de Deutsche Welle. Neavând alte pârghii prin care să mai șantajeze Chișinăul, Rusia, a decis să lase Transnistria în frig, inclusiv pe militarii săi dislocați ilegal în stânga Nistrului, pentru a copleși economic Republica Moldova, constată autorul articolului. Numai că, de data aceasta, Chișinăul are un plan – nu-și va mai asuma costuri fără să obțină în schimb declanșarea mecanismelor politice de reintegrare a țării, observă Vitalie Călugăreanu. Editorialistul menționează că în consecință, pentru gazul consumat în stânga Nistrului, vor achita tot cei din stânga Nistrului, lucru care nu s-a mai întâmplat în ultimii 35 de ani. Fără gaz rusesc și fără susținerea Chișinăului, visteria separatistă se va goli în aproximativ o lună. Centrala de la Cuciurgan dispune de stocuri de cărbune pentru cel mult 50 de zile. Totuși, fără sprijin extern, Chișinăul ar întâmpina dificultăți mari în fața unui astfel de „proces de reintegrare” rapidă. Scenariul nu este însă exclus. Totul depinde de deciziile pe care le va lua Rusia în raport cu Transnistria după 1 ianuarie 2025 și în următoarele 20-30 de zile, rezumă Vitalie Călugăreanu în articolul publicat de DW.

R. Moldova este următoarea țintă pe lista lui Vladimir Putin, scrie Ziarul Național, citându-l pe expertul sârb în securitate și relații înternaționale, Orhan Dragas. Pentru R. Moldova, acesta este un moment existențial, iar felul în care va reacționa Occidentul la această amenințare va determina nu doar soarta R. Moldova, ci și securitatea Europei, consideră sursa citată. Fără un sprijin militar puternic și o reacție clară din partea Occidentului, guvernul proeuropean de la Chișinău nu va rezista presiunii unui război hibrid rus, constată expertul sârb, citat de Ziarul Național. Potrivit acestuia, chiar și un contingent militar rus mic în regiunea transnistreană ar putea provoca o destabilizare pe scară largă.

„Rețeaua Șor, cel mai mare rateu politic al guvernării”: Retrospectiva unei corupții electorale fără precedent, este titlul unui articol publicat pe TV8. Autorul notează că referendumul și alegerile prezidențiale au creat un precedent periculos pentru democrația RM, când peste 130 de mii de oameni ar fi fost mituiți să voteze contra aderării la UE și contra candidatului PAS, Maia Sandu. În joc au fost puse 39 de milioane de dolari, transferați din Rusia, printr-o bancă aflată sub sancțiuni internaționale, iar în spatele schemei ilegale ar sta fostul deputat fugar, Ilan Șor, notează TV8. Analistul politic, Ion Tăbârță, a opinat pentru același post de televiziune că existența rețelei Șor, ar fi unul dintre cele mai mari rateuri politice ale actualei guvernări pe lângă comunicare, la care pur și simplu nu trebuia să ajungă.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult