INTERVIU cu ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun: Majorarea salariilor profesorilor universitari - o prioritate în 2025
Deficitul de cadre didactice și necesitatea finanțării adiționale a instituțiilor de învățământ au fost printre principalele provocări cu care s-a confruntat sistemul educațional din Republica Moldova pe parcursul anului 2024. Atragerea tinerilor specialiști și menținerea profesorilor în sistem rămân printre priorități, a declarat ministrul Educației, Dan Perciun, într-un interviu pentru Teleradio-Moldova.
„Noi am încercat să intervenim pe fiecare dintre ele, așa a fost construită activitatea noastră, pe zona resurselor umane: încercăm să atragem mai multă lume în profesie ca să susținem profesorii care sunt astăzi, încercăm să mobilizăm resurse pentru infrastructură, renovare, dotări ale instituțiilor de învățământ și să creștem în ansamblu calitatea în educație”, a spus Dan Perciun.
Autoritățile vor identifica, anul viitor, resurse suplimentare pentru a majora salariile profesorilor universitari. „Avem o restanță pe care o recunoaștem și următorul efort o să trebuiască să îl direcționăm în zona universitară, în primul rând”, a precizat Perciun.
Rețeaua de școli-model va fi extinsă cu până la 90 de instituții de învățământ în următorii ani, a mai spus ministrul precizând că acum se duc tratative pentru atragerea a încă 30 de milioane de euro pentru modernizarea acestor instituții.
„Noi intervenim cu aceste măsuri stimulative pentru că interesul nostru este ca fiecare copil să beneficieze de educație de calitate pentru a-și realiza potențialul. Chiar dacă acest lucru o să ne coste mai mult, noi suntem gata să facem această investiție, indiferent de locul unde s-a născut fiecare copil - la Chișinău sau într-o localitate mică rurală”, a explicat ministrul.
În ceea ce privește infrastructura, Dan Perciun a menționat că se fac progrese semnificative în modernizarea grupurilor sanitare. „Am început acest proces în 2024 în peste 140 de școli. Cu fondurile alocate din bugetul de stat am renovat în jur de 20 de blocuri sanitare, iar cu sprijinul UNICEF și al Băncii Mondiale continuăm lucrările de reparație în celelalte instituții. Sperăm să finalizăm procesul în primul semestru din 2025.”
Ce altceva puteți afla din interviul acordat de ministrul Educației, Dan Perciun:
- Reorganizarea instituțiilor de învățământ este responsabilitatea consiliilor raionale: vor fi închise alte școli în 2025?
- Ce alte investiții au fost planificate pentru modernizarea infrastructurii școlare?
- Învățământul superior, vizat de reforme și reorganizări. De ce universitățile din Republica Moldova rareori ajung în topul celor mai bune din lume?
- Peste 600 de milioane de lei vor fi investite în universități până în 2029. Câte cămine studențești vor fi reparate?
- Cercetarea este un domeniu care necesită investiții semnificative. Ce fonduri sunt alocate în acest sens pentru anul viitor?
- Ministerul acordă o atenție deosebită creșterii capacității grădinițelor.
N.R: Interviul a fost filmat pe data de 19 decembrie 2024
Citește și:
Dan Perciun: Vom găsi soluții dacă unele instituții de învățământ vor rămâne fără curent electric