Proteste la București după adoptarea „ordonanței trenuleț”. Marcel Ciolacu: Salariile bugetarilor vor fi înghețate
Măsurile de austeritate aprobate de guvernul de la București, cunoscute și ca „ordonanța trenuleț”, au scos în stradă mii de oameni. Decizia care a generat critici din toate domeniile de activitate este aprig contestată de întreg mediul de afaceri și de către sindicatele care reprezintă angajații de la stat. Acțiunea de protest a întrunit sindicaliști, polițiști, lucrători din penitenciare și reprezentanți ai studenților. Manifestanții au acuzat autoritățile de aplicarea unei noi forme de sclavie modernă. De cealaltă parte, guvernul susține că măsura, deși nu este una populară, este eficientă și are scopul de a reduce și a ține sub control deficitul bugetar.
La București, protestele au avut loc în fața Palatului Victoria, unde premierul și miniștrii au decis aprobarea „ordonanței trenuleț”. Lucrătorii din penitenciare au protestat și ei atât în fața guvernului, cât și în fața închisorilor, și au anunțat că refuză să facă orele suplimentare, deoarece nu mai sunt plătiți pentru acestea.
„Dacă Guvernul nu revine asupra acestei ordonanțe și nu o îmbunătățește în sensul dorit de noi, vom avea și alte forme de protest: vom refuza munca suplimentară, vom refuza munca prestată sâmbăta, duminica și de sărbătorile legale și poate ajungem la refuzul pazei secțiilor de vot la alegerile prezidențiale”, susține președintele SNPPC din România, Vasile Zelca.
Iar cele mai mari nemulțumiri ale studenților sunt legate de pierderea facilităților de transport și înghețarea burselor. Ei consideră măsurile inacceptabile și spun că le afectează accesul la educație și mobilitate.
Este un drept care ne-a fost acordat în 2017, apoi în 2021 a fost luat, iar în 2023 a revenit. Pentru ce? Pentru un an și câteva luni? Nu ne dorim să ajungem să mergem în stradă din jumătate în jumătate de an pentru un drept care este firesc studenților”, a afirmat liderul Uniunii Naționale a Studenților, Cristian Ghiurca.
Protestele au avut loc în timp ce premierul Marcel Ciolacu a anunțat că salariile bugetarilor vor fi înghețate, spunând că nu există resurse financiare, și că, de asemenea, vor fi înghețate și angajările la stat.
„Eliminăm toate facilitățile fiscale și creăm un sistem fiscal echitabil. Fac un apel către companiile care continuă să nu-și plătească corect taxele și să-și externalizeze profiturile - nu mai putem așeza povara fiscală tot pe companiile care sunt corecte, care investesc, produc și creează locuri de muncă. Cu alte cuvinte, deci, plătiți toți corect sau plecați”, a declarat prim-ministrul României, Marcel Ciolacu.
Măsurile luate de Guvernul de la București prevăd înghețarea salariilor bugetarilor și a pensiilor, dar și creșterea impozitului pe dividende de la 8 la 10 la sută. Totodată, bugetarii nu vor putea primi prime, bonusuri sau vouchere, cu excepția celor pentru creșe, iar voucherele de vacanță vor fi tăiate în jumătate. Studenții beneficiază de reducere de 90 de procente din biletul de tren doar pentru călătoriile între localitatea de domiciliu și orașul unde își fac studiile.
De asemenea, orele suplimentare efectuate de funcționarii publici vor fi compensate doar cu timp liber, fără tichete de masă. Măsurile prevăd și eliminarea tuturor facilităților fiscale care erau acordate angajaților și companiilor din domeniile IT, agricultură și construcții.