Economic

Expert în energetică: Chișinăul nu va permite ca Moldovagaz să dețină o poziție privilegiată

„Compania Moldovagaz contează doar atâta timp cât furnizează gaze naturale din Federația Rusă în Republica Moldova, iar atunci când obligațiile contractuale nu sunt respectate, își pierde importanța, întrucât multe dintre atribuțiile sale au fost deja preluate de Energocom în ultimii doi ani”. Eugenia Gusilov, fondatoarea Romania Energy Center, a explicat în cadrul emisiunii „ÎN CONTEXT” că autoritățile de la Chișinău nu vor permite pentru mult timp ca Moldovagaz să mențină o poziție privilegiată pe piața din Republica Moldova.

„Pentru că Moldovagaz nu și-a îndeplinit atribuțiile, a fost necesar să se creeze Energocom, care a preluat multe dintre responsabilitățile care, în mod normal, ar fi trebuit să fie gestionate de Moldovagaz, dacă nu ar fi fost o companie controlată de Gazprom-ul rus. Multe dintre aceste atribuții au fost redirecționate către Energocom în ultimii doi ani, în special în ceea ce privește înregistrarea pe bursele străine, achiziționarea de volume suplimentare de gaze și electricitate necesare din afara Republicii Moldova.”

Naționalizarea celui mai mare furnizor de gaze de la Chișinău, aflat sub controlul Gazprom-ului, e un proiect realizabil. „Este un scenariu care poate fi pus în practică, dar cred că nu este preocuparea cea mai mare acum. Urgența principală va fi să vedem cum vor evolua lunile ianuarie și februarie, având în vedere dorința Chișinăului de a proteja consumatorii vulnerabili de pe malul stâng. Dacă Chișinăul nu și-ar fi asumat această responsabilitate, lucrurile ar fi fost mai simple. Toate aceste aspecte se văd: Chișinăul se ocupă și face pregătiri în acest sens. Însă, pe de altă parte, regiunea transnistreană este o regiune separatistă, care are propriile autorități. Responsabilitatea, până la urmă, revine autorităților de acolo, de la Tiraspol”, a precizat Gusilov.

Pentru a se elimina monopolul deținut de Moldovagaz pe piața de furnizare, experta recomandă statului să își asume anumite intervenții. „Odată ce va fi dat acest semnal, vor apărea și companiile capabile să preia o parte din clienți, încheind noi contracte, și să ofere o alternativă la serviciul furnizat în prezent de Moldovagaz.”

CITEȘTE ȘI:

Citește mai mult