Revista presei internaționale // Situație precară în sectorul energetic al R. Moldova; Va rezista Ucraina încă un an în fața agresiunii militare ruse?
Mai multe publicații și agenții internaționale de presă acordă atenție situației complicate din sectorul energetic al Republicii Moldova, care de la 1 ianuarie nu va mai fi asigurat cu gaz rusesc. Va rezista Ucraina încă un an în fața agresiunii ruse și ce mișcări geopolitice sunt așteptate în anul care vine? – sunt întrebări la care caută răspuns presa internațională.
De la 1 ianuarie 2025, Ucraina va fi interesată de stabilitatea Republicii Moldova, deoarece regiunea transnistreană nu va mai primi gaz rusesc, scrie Unian. Agenția de presă subliniază că decizia Kievului de a opri furnizarea gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei pune sub semnul întrebării funcționarea principalei stații electrice din regiunea transnistreană și alimentarea cu energie a ambelor maluri ale Nistrului. Întreruperea aprovizionării cu energie ar putea crea tensiuni sociale în regiunea transnistreană și genera un flux de refugiați către malul drept, spun analiștii ucraineni intervievați de Unian. Publicația amintește că în urmă cu cinci ani, centrala electrică din regiunea transnistreană acoperea 85% din consumul energetic al Republicii Moldova, iar acum, Chișinăul caută soluții pentru a achiziționa energie din surse alternative, inclusiv din România. Însă prețul energiei procurate din aceste surse va fi mai mare, iar Moscova mizează că acest factor va diminua popularitatea guvernului pro-european înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor, constată Unian.
Și Reuters atrage atenția asupra situației precare din sectorul energetic al Republicii Moldova. Agenția de presă relatează că premierul, Dorin Recean, a cerut guvernului să înceapă pregătirile pentru posibila naționalizare a companiei "Moldovagaz", unde 50% dintre acțiuni sunt deținute de concernul rus"Gazprom", care a oprit livrările de gaz în țară. Recean a solicitat ministerului Justiției să pregătească modificări legislative pentru naționalizarea companiei Moldova Gaz, iar potrivit analiștilor citați de Reuters, o asemenea procedură va avea nevoie de acordul parlamentului. Aceeași agenție de presă subliniază că "Moldovagaz" transportă anual aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz în regiunea transnistreană, unde acesta este utilizat pentru producerea energiei electrice ieftine. Însă Ucraina nu intenționează să extindă acordul de tranzit al gazului rusesc pe teritoriul său care expiră la 31 decembrie, amintește Reuters.
Va rezista Ucraina încă un an în fața agresiunii militare ruse? E întrebarea la care caută răspuns BBC. Serviciul britanic de știri subliniază că Ucraina se află într-o situație dificilă pe câmpul de luptă, soldații săi fiind obosiți și demoralizați după trei ani de război. Deși există apeluri pentru negocieri de pace, mulți dintre soldații cu care au stat de vorbă corespondenții BBC, spun că preferă să continue lupta, fiind convinși că un armistițiu nu ar aduce decât o pauză temporară în conflict. Se simte oboseala față de război și în rândul civililor, care conștientizează că pentru încheierea războiului Ucraina va fi nevoită să cedeze teritorii Rusiei, mai scrie BBC.
Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 2,5 miliarde de dolari. Acest pachet, care include livrări imediate și pe termen lung de sisteme de apărare antiaeriană, muniție pentru artilerie și alte arme esențiale, ar putea fi unul dintre ultimele de acest tip sub administrația lui Biden, constată Meduza. Din aprilie 2024, SUA au redus ajutoarele militare din cauza epuizării propriilor stocuri, iar noile pachete au fost mai mici decât cele din anii anteriori, amintește publicația. Totuși, în decembrie, ajutoarele au crescut din nou, existând un mare risc ca acestea să fie în genere suspendate după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă pe 20 ianuarie, conchide Meduza.
Europa trece prin mari transformări, cu centrele tradiționale de putere, Franța și Germania, în declin, transmite Politico. Potrivit publicației, venirea lui Donald Trump la putere în SUA ar putea fi un al treilea șoc major pentru Europa, după pandemia de coronavirus și invazia rusă în Ucraina. Aceasta ar putea conduce la apariția unor noi centre de putere în Europa, scrie Politico, prevestind ascensiunea Poloniei ca un jucător european mai puternic. Declinele tandemului franco-german și invazia Rusiei au favorizat creșterea influenței țărilor de la granița cu Ucraina, subliniază publicația. În plus, analiștii intervievați de Politico prezic apariția unor noi mișcări de stânga în Europa, ca reacție la succesul extremiștilor de dreapta. Aceiași experți, prognozează o creștere a influenței marilor afaceri și a magnaților tehnologici, dar și creșterea rolului universităților și studenților în politica globală, în special pe teme precum drepturile omului și acțiunile climatice.