Economic

INTERVIU cu secretarul de stat de la Ministerul Energiei, Constantin Borosan: Cât de (ne)pregătiți suntem pentru a face față unei crize energetice din 1 ianuarie

Cetățenii de pe malul drept al Nistrului vor fi asigurați atât cu gaze naturale, cât și cu energie electrică, după 1 ianuarie când Gazprom va suspenda livrările de gaze către Republica Moldova, dă asigurări secretarul de stat de la Ministerul Energiei, Constantin Borosan. Pe malul stâng al Nistrului, cel mai mare consumator de gaze naturale, Centrala de la Cuciurgan, va trece, începând cu 1 ianuarie, pe cărbune. Stocurile ar putea acoperi consumul propriu de energie electrică pe un termen de maxim 50 de zile, a precizat oficialul, într-un interviu pentru Teleradio-Moldova.

Pe malul stâng se implementează măsuri graduale, fiind limitate treptat livrările de gaze naturale către anumite categorii de consumatori. În același timp, este păstrat doar consumul minim necesar pentru consumatorii vitali din contul stocurilor din conducte. Aceste volume de gaze se estimează pentru o perioadă de circa 20 de zile.

„Noi am avut ședințe aici la Ministerul Energiei cu întreprinderile energetice, inclusiv cu întreprinderea Tiraspoltransgaz, unde am recomandat foarte serios să se considere achiziția de gaze naturale de pe bursă. De exemplu, compania mamă a Tiraspoltransgaz, Moldovagaz, are experiență vastă de a cumpăra gaze naturale de pe bursă, a cumpărat anterior. Există volume suficiente și capacitatea de transport suficientă care să acopere întregul necesar de consum al malului stâng. Deci, acesta este instrumentul care poate fi aplicat imediat. Se plasează astăzi, printr-o mâine, solicitare de tranzacție și poate fi achiziționat gaze naturale”.

Secretarul de stat de la Ministerul Energiei s-a referit și la capacitatea malului stâng al Nistrului de procurare a gazelor naturale de pe piața internațională

„Este grupul de companii Moldovagaz, din care face parte și Tiraspoltransgaz. Și din câte cunoaștem, au fost efectuate aceste instruiri pentru a cunoaște cum are loc acest proces. Și Tiraspot Transgas cunoaște modul de achiziție. Desigur, este o companie care nu are licență și de ce cel mai viabil model este că, în numele Tiraspoltransgaz, Moldovagaz, singurul furnizor care poate livra gaze naturale pe malul stâng, în bază unei garanții, se efectuează aceste achiziții. Desigur, aspectul legat de așa să se fac achizițiile pe bursă, trebuie să fie constituite garanții financiare înainte de achiziții. Deci, fiindcă pe bursă se plătește întâi în avans și, pe urmă, se livrează gaze naturale”.

Precizăm că, începând cu 1 ianuarie, Centrala de la Cuciurgan (MGRES) nu va mai furniza energie electrică malului drept al Nistrului. Totodată, săptămâna trecută, concernul rus Gazprom a anunțat, într-o notificare trimisă companiei Moldovagaz, în care e acționar majoritar, că suspendă livrarea gazelor naturale, începând cu data de 1 ianuarie 2025, ora 07:00. Gazprom a invocat drept motiv refuzul părții moldovenești de a achita pretinsele datorii istorice, afirmând că e o încălcare „semnificativă” a contractului în vigoare.

Ce altceva puteți afla din interviul acordat de secretarul de stat de la Ministerul Energiei, Constantin Borosan:

• Dacă vom avea deconectării de energie electrică în 2025

• În acest an țara noastră a triplat capacitatea de generare a energiei din surse fotovoltaice în acest an. Un obiectiv ambițios este ca până în anul 2023 peste 30 la sută din consumul de energie să fie din cel generat din surse regenerabile. La ce etapă suntem acum și cât de realizabil este acest lucru

• Obiectivele Ministerului Energiei pentru anul viitor

N.R: Interviul a fost filmat pe data de 30 decembrie 2024

CITEȘTE ȘI: Constantin Borosan: Deconectările de energie electrică vor fi făcute în ultimă instanță

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult