Social

Sfatul nutriționistului de sărbători: „Să gustăm din toate, dar să nu facem abuz”

În fiecare an, sărbătorile sunt un prilej de adunare a familiei și prietenilor în jurul mesei, iar moldovenii sunt renumiți pentru mesele îmbelșugate. Piftia, sarmalele și tradiționala salată olivier au fost nelipsite de pe masă în noaptea dintre ani. Chiar dacă în ultimii ani tot mai mulți spun că Revelionul nu înseamnă multă mâncare, ci atmosfera și oamenii dragi alături, sunt și din cei care optează în continuare pentru masa doldora de bucate. Nutriționiștii le recomandă însă consumul echilibrat de produse, iar din meniu să nu lipsească fructele și legumele proaspete.

În primul rând, să fie pe masă legume crude. Este foarte bine să nu consumăm foarte multă carne, în special amestecată cu pește. Putem să gustăm din toate, dar să nu facem abuz și numaidecât mâncăm ceva din legume crude pentru o digestie mai bună. Important să nu facem abuz de alcool, deoarece norma zilnică de alcool este sau un pahar de vin, sau un pahar de spumant de 150 de mililitri, sau 330 de mililitri de bere”, a menționat nutriționista Cristina Serbova.

Moldovenii pe care i-am întâlnit pe străzile capitalei în prima zi din noul an au recunoscut că au mâncat mai mult decât de obicei, așa că plimbările în aer liber sunt binevenite. Ei ne-au povestit că, în noaptea dintre ani, salata olivier a fost vedeta mesei de sărbătoare.

„Am avut cele mai gustoase bucate, toate pregătite din ograda noastră. Am avut piftie, sarmale și tradiționalul olivier”;

„- Masa a fost bogată? - Sigur, puțin digestia e îngreunată, dar se rezolvă cu o zeamă caldă a doua zi”;

„Bucate tradiționale, în primul rând, salată, piftie și „șubă”, și multă carne, se consumă un pic în exces. Noi am ieșit să ne plimbăm tocmai din acest considerent”;

„Am avut originalul olivier, soțul a copt un pește mai deosebit la cuptor. Nu am pregătit foarte mult sau exagerat, normal, ca să nu facem exces”;

„Sigur că răcitură, salata legendară olivier făcută de soție și multe alte bucate. A doua zi e bine o zeamă de găină de casă, murături și plimbare, ceea ce am făcut și astăzi cu toată familia”, a spus interpretul Igor Stribițchi.

Unii moldoveni au avut un meniu diferit de Revelion. Unii fie au cumpărat bucate gătite, fie au ales să pună pe masa de sărbătoare altceva decât ceea cu ce s-au obișnuit ani la rând. Iar alții ne-au spus că, pe lângă bucate, cea mai importantă este șampania.

„Am făcut niște pulpe umplute cu ciuperci, cu tocmăgei de casă, am servit vinul nostru de casă cu care suntem obișnuiți și nu ne-a făcut rău”;

„Cumva încercăm timpul să-l folosim în alt scop și să nu mai stăm atâta la tigaie și aragaz”;

„Eu mă simt foarte bine pentru că n-am mâncat mult și mă bucur că nu am exagerat cu mâncarea”;

„Șampania noastră trebuie numaidecât, sărbătoarea fără șampanie e ca nunta fără nevastă. A doua zi, zeamă trebuie de mâncat ca să-ți revii, dar și un pic trebuie de ținut măsura, altfel sărbătoarea degeaba trece”.

Așa cum sărbătorile de iarnă nu s-au încheiat, experții în nutriție le recomandă moldovenilor să mănânce echilibrat și să păstreze bucatele la frigider pentru cel mult 24 de ore.

Este bună de consumat 24 de ore fără ca să avem niciun fel de risc. După aceasta, în special dacă aveți copii, sau dacă aveți anumite afecțiuni ale sistemului digestiv, mai bine această mâncare să o aruncați, dar și mai bine este să nu o gătiți, niște cantități exorbitante de mâncare pe care înțelegeți că nu o să puteți să le consumați”, a declarat nutriționista Cristina Serbova.

Citește mai mult