Revista presei internaționale // Cine câștigă și cine pierde în urma întreruperii furnizării gazului rusesc prin Ucraina spre Europa?
Cine câștigă și cine pierde în urma întreruperii furnizării gazului rusesc prin Ucraina spre Europa? – e una dintre principalele întrebări la care răspund publicațiile străine. Presa internațională își focalizează atenția și asupra evoluției războiului ruso-ucrainean făcând prognoze privind o posibilă încetare a conflictului militar în acest an, 2025.
Contractul concernului rus Gazprom pentru tranzitul gazului prin Ucraina a expirat, iar Rusia a pierdut principala sa rută de aprovizionare cu gaz a unei piețe europene cheie, transmite BBC. Serviciul britanic de presă subliniază că autoritățile de la Kiev s-au ținut de cuvânt și nu au prelungit contractul cu furnizorul rus. În acest fel au ajutat Europa să scape în sfârșit de dependența de gazul rusesc și de presiunile politice din partea Kremlinului, notează BBC. Același serviciu de știri, amintește că Ucraina a refuzat să mai permită tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său pentru a bloca veniturile Moscovei care o ajută să-și finanțeze mașinăria de război. În ultimii doi ani, Uniunea Europeană a învățat să economisească lumina și căldura, înlocuind livrările rusești cu gaze din Norvegia, SUA și Qatar. În plus, și-a crescut producția de energie la centralele eoliene, solare și nucleare, notează BBC. Însă există și consecințe: prețul gazelor este încă mai mare decât înainte de război, afectând industria, iar UE pierde concurența în fața celorlalte două mari economii ale lumii, SUA și China. Ca urmare, creșterea veniturilor încetinește, provocând nemulțumiri sociale și creșterea popularității partidelor de extrema dreaptă care cer refacerea relațiilor cu Rusia și încetarea sprijinului pentru Ucraina, conchide BBC.
Livrările de gaz rusesc către Europa prin Ucraina nu au fost întrerupte în timpul războiului, dar au fost reduse semnificativ din cauza refuzului majorității țărilor UE de a primi gaz rusesc, relevă The Moscow Times. Slovacia, Ungaria, Cehia, Austria și Republica Moldova au continuat să îl primească pe această cale, precizează publicația. Acum însă, Gazprom a are o singură posibilitate de a exporta gaze către UE - prin conducta Turkish Stream cu o capacitate de livrare de 31,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an. E aproximativ același volum de gaz pe care Gazprom l-a livrat anul trecut în Europa prin toate conductele, constată The Moscow Times.
Uniunea Europeană a refuzat să deblocheze un miliard de euro din bugetul comunitar pentru Ungaria, înghețat anterior din cauza corupției, relatează DW. Acesta este primul caz de astfel de sancțiuni impuse împotriva unui membru al blocului, notează postul german. După cum scrie DW, pentru deblocarea banilor, Ungaria urma să realizeze reforme juridice până la sfârșitul anului trecut, dar nu a făcut acest lucru. Banii pentru Ungaria erau prevăzuți în cadrul unor programe de sprijin pentru regiunile mai slab dezvoltate ale țării, dar au fost blocați la sfârșitul anului 2022, după ce Comisia Europeană a ajuns la concluzia că Budapesta neglijează standardele democratice. În discuție au fost măsurile împotriva corupției, mitei și conflictelor de interese, precum și chestiuni legate de finanțarea partidelor politice și independența mass-media, concretizează DW.
Războiul ruso-ucrainean la scară largă se va încheia în acest an, consideră corespondentul Sky News de la Moscova Ivor Bennett. Acesta amintește că atât Kievul, cât și Moscova, au declarat că ar fi gata să facă anumite concesii pentru a ajunge la un acord de pace, iar „negocierile par inevitabile”. Astfel, odată cu încetarea ostilităților, conflictul va fi pur și simplu înghețat, iar Rusia se va arăta învingătoare în război indiferent de reultatul acestuia, remarcă jurnalistul de la Sky News. Potrivit acestuia, Kremlinul speră să încheie discuțiile înainte de 9 mai, când va marca cea de-a 80-a aniversare a victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, iar scopul ar fi o dublă celebrare. ”Cu toate acestea, chiar dacă războiul se încheie, problemele lui Putin nu vor dispărea. El va trebui să se confrunte în curând cu probleme economice, inclusiv cu creșterea inflației, scăderea rublei și productivitatea scăzută”, conchide corespondentul Sky News.
2025 pare că va fi un an decisiv pentru războiul ruso-ucrainean, scrie RBC Ucraina. Potrivit publicației, Kievul se va confrunta cu un peisaj internațional turbulent, precum și cu realități politice și militare care îi vor limita opțiunile. Planul actual al Rusiei este de a avansa pe front oriunde este posibil. Ucraina, atât din motive obiective, cât și subiective, nu pare a fi capabilă să oprească avansul forțelor Moscovei sau să preia inițiativa pe linia frontului, explică RBC Ucraina. Există câțiva factori semnificativi pentru condițiile de încheiere a războiului, care rămân necunoscuți, scrie publicația. În primul rând, nu e clar ce garanții de securitate ar putea primi Ucraina în cazul unei încetări a ostilităților și ce pot face SUA pentru a convinge Rusia să accepte un compromis.
The Guardian scrie la rândul său că negocierile de pace vor costa mult pentru Ucraina care va pierde teritorii importante și nici nu va obține victoria la care a sperat și pe care o merită. Dar ar fi oricum o victorie pentru ea și o înfrângere istorică pentru Rusia, conchide The Guardian.