Lumina, mai ieftină noaptea. În premieră, în R. Moldova vor fi aplicate tarife diferențiate, în funcție de orele de consum
În premieră, consumatorii casnici, dar și cei non-casnici din Republica Moldova, vor putea achita tarifele la energia electrică în funcție de orele de consum. Astfel, de la ora 23:00 și până la ora 07:00 dimineața, când consumul este redus, lumina va fi mai ieftină. De prețurile diferențiate vor putea beneficia, însă, doar companiile și consumatorii casnici care dispun de contoare inteligente, cu înregistrare pe intervale orare.
Astfel, începând cu 20 ianuarie, curent, consumatorii casnici din centrul și sudul țării deserviți de Premier Energy, vor plăti 4,32 lei pentru un kWh consumat între orele 07:00 și 23:00 și 3,31 lei pentru un kWh consumat între orele 23:00 – 07:00.
Consumatorii casnici din regiunea de nord a țării, aflați în zona de deservire a FEE Nord vor avea tarife de zi de 4,89 lei pentru un kWh și de noapte de 3,90 lei pentru un kW.
De tarife diferențiate vor putea beneficia, în mare parte, întreprinderile, în condițiile în care, susține secretarul de stat al Ministerului Energiei, marea majoritatea au instalate contoare inteligente. Odată cu introducerea acestor tarife consumatorii industriali își vor putea programa activitățile economice astfel încât să beneficieze de tarifele mai mici, a mai spus Borosan.
„Am venit acum în prima fază cu îndemnul de a consuma în orele de vârf mai puțin. Acum, ANRE propune spre aprobare și tarife diferențiate de zi și de noapte. Unde este cea mai mică cerere astăzi, noaptea, unde este cea mai ieftină energie pe bursă, unde este capacitate suficientă, iată se propune un tarif mai ieftin. Dacă să privim structura consumului de energie electrică, mai mult de jumătate la noi în țară, cam 66-65%, este consumul non-casnic, consumatori non-casnici. Majoritatea sunt dotate cu instalații de măsurare, contoare, care permit măsurarea orară. Așadar, vor putea să beneficieze, în primul rând, agenții economici, care vor putea să transfere o parte din activitate economică în orele de gol pentru a beneficia de un preț mai mic”, a declarat Constantin Borosan în cadrul emisiunii „Spațiul public” de la Radio Moldova.
Ce înseamnă această schimbare pentru consumatori?
Potrivit ANRE, noile prețuri diferențiate oferă posibilitatea consumatorilor care dețin contoare cu înregistrare pe intervale orare să reducă factura pentru energia electrică consumată, beneficiind de tarife mai avantajoase în intervalele orare de consum redus în sistemul electroenergetic. Aplicarea acestui sistem este un drept, nu o obligație, mai precizează Agenția.
„Fiecare consumator care dispune de un contor cu înregistrare pe intervale orare poate decide dacă dorește să beneficieze de prețurile diferențiate. Această măsură vine în sprijinul celor care doresc să-și gestioneze mai eficient consumul de energie și să reducă impactul facturilor lunare”.
Consumatorii care își doresc să achite facturile la prețuri diferențiate sunt îndemnați să contacteze furnizorul lor de energie pentru detalii privind implementarea noului sistem.
CITEȘTE ȘI: