Expert: Actuala criză energetică reprezintă o oportunitate de dezvoltare a sectorului energetic
Situația în care ne aflăm acum trebuia să se întâmple mai devreme sau mai târziu și reprezintă o oportunitate de dezvoltare a sectorului energetic pe termen lung. Pe termen scurt însă scumpirea energiei electrice, termice, a gazelor și a carburanților va afecta atât cetățenii, cât și agenții economici. Despre aceasta a declarat expertul economic Alexandru Zgardan în cadrul emisiunii Zi de Zi de la Radio Moldova.
Expertul a menționat că acest scenariu era previzibil acum 12 luni, în ianuarie 2024, când autoritățile ucrainene, dar și foarte mulți experți vorbeau despre faptul că Ucraina nu va mai permite tranzitul gazului rus pe teritoriu sau. „E păcat ca nu s-au luat masuri sau s-au luat măsuri da nu suficiente”, a spus Zgardan, adăugând că, în această situație există un potențial foarte mare pentru investiții majore în energetică. „Eu mă aștept în următoarele 12 luni la investiții majore în acest domeniu. Dar la acest început de an de 2025, nu-i vorba doar de curent, nu-i vorba doar de energie termică, nu-i vorba doar de gaz. La fel se măresc prețurile la petrol pentru ca sunt ajustate accizele. Deci, toți oamenii, toate afacerile din R. Moldova vor fi afectați destul de puternic în ianuarie. Și eu îmi dau seama că orice gen de retorica referitor la investiții în viitor, că în viitor va fi mai ușor, nu o să aibă efect acum. Dar trebuie să avem în vedere lucrul ăsta. Ceea ce se întâmplă este o oportunitate. Dependența de Transnistria și de Rusia ne-a jucat de multe ori festa. Republica Moldova nu a fost într-adevăr independentă niciodată, atât timp cât depindea energetic de cineva”, a spus Alexandru Zgardan.
La rândul său, expertul în securitate Andrei Curăraru a precizat că Republica Moldova trebuie să pregătească strategii privind depășirea crizei energetice, deoarece nemulțumirea cetățenilor în ceea ce privește majorarea tarifelor la energia electrică și cea termică ar putea influența rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare,
„Trebuie doar să înțelegem că aceste măriri de prețuri vin ca urmare a mișcării Gazprom-ului de a nu mai livra gaze naturale în stânga Nistrului. Este clar că această capcană în care trăiam noi trebuia să se închidă odată și odată. Această bombă cu efect întârziat a fost lansată. Nu este clar dacă acesta este punctul final, dacă se va mai reveni la livrări de gaz în stânga Nistrului gratuit din partea Gazprom-ului, dar ne este destul de clar că Republica Moldova trebuie să se pregătească cu strategii de depășire a acestei crize. Cetățenii Republicii Moldova sunt nemulțumiți, asta se va reflecta și în procesele electorale care urmează în 2025. Iar de obligativitatea guvernării este să găsească acele modalități eficiente de a contracara impactul economic negativ, în special, asupra celor mai vulnerabili, să facă așa ca produsele să nu se scumpească prea mult și să compenseze aceste creșteri, mai ales pentru categoriile care nu se descurcă cu noile tarife care vor intră în vigoare. Totodată este clar că impactul va fi măsurat și prin eficiența acestor măsuri”, a spus Curăraru.
Colegii de la Zi de Zi au intervievat oamenii de la Chișinău și Bălți ce cred despre scumpirea resurselor energetice. Unii au spus că se vor descurca, atâta timp cât lucrează și au salarii, alții - în special, pensionarii s-au arătat nemulțumiți de ultimele majorări, acuzând autoritățile de situația creată.