România va primi noi sisteme Patriot din SUA
Pentagonul a alocat un contract de 946 de milioane de dolari companiei de armament Raytheon Technologies (RTX) pentru furnizarea României de sisteme suplimentare de apărare aeriană Patriot. Potrivit Ministerului Apărării de la București, este vorba trei sisteme din cele șapte comandate.
Departamentul Apărării din Statele Unite a alocat un contract de 946 de milioane de dolari companiei de armament Raytheon Technologies (RTX) în vederea furnizării României de sisteme suplimentare de apărare aeriană Patriot, potrivit unui anunț publicat vineri de The Defense Post.
Ministrul român al Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a salutat ulterior recenta comandă de producție lansată de Guvernul SUA către compania Raytheon pentru începerea producției de radare, stații de dirijare și rachete pentru următoarele trei sisteme Patriot care vor intra în dotarea Armatei României.
„Echipamentele de ultimă generație, care constituie baza următoarelor trei sisteme Patriot, pentru care România a semnat contractul de achiziție la finele anului 2023, vor completa capacitățile strategice de apărare antiaeriană ale țării noastre, extrem de importante în actualul context de securitate din regiunea Mării Negre”, a transmis ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr.
Termenul de finalizare al contractului este 31 decembrie 2029.
Sistemul donat Ucrainei, compensat
Până acum, România a contractat șapte sisteme Patriot. Potrivit unor surse din minister citate de Hotnews, statul urmează să semneze contractul pentru cel de-al optulea sistem.
România a decis anul trecut donarea unui sistem Patriot pentru Ucraina, care a și fost livrat în octombrie 2024. Autoritățile au precizat atunci că statul român va fi compensat cu un alt sistem Patriot nou.
În cazul finanțării, o parte din bani sunt donați de Norvegia. Este vorba despre 127 de milioane de dolari, potrivit Euronews. 27,1 milioane de dolari vor veni de la Suedia, care se alătură compensării.
Decizia a fost aprobată în CSAT pe 20 iunie 2024, iar România a impus condiția obținerii unui sistem similar sau echivalent și a pus de asemenea problema identificării unei soluții temporare pentru a acoperi vulnerabilitatea operațională astfel creată.