Politic

Deputații Partidului „Șor” cer indexarea pensiilor cu 30 la sută. Ce spune ministrul Muncii și Protecției Sociale

Deputații fracțiunii parlamentare Șor cer modificarea legii, astfel încât pensiile să fie indexate cu 30 la sută, conform ratei inflației, nu cu 14,1%. Aceștia au depus astăzi o contestație la Curtea Constituțională, după ce zilele trecute și deputații socialiști au apelat la această instituție. Pe de altă parte, reprezentanții ministerului Muncii și Protecției Sociale spun că fac tot posibilul pentru a ajuta pensionarii.

Deputații Partidului Șor au atacat la Curtea Constituțională derogarea votată de majoritatea parlamentară la sfârșitul anului trecut în urma căreia pensiile nu vor fi indexate cu 30%, conform ratei inflației din 2022. Deputata formațiunii, Marina Tauber a anunțat astăzi că vor propune și cu un proiect de lege ce ține de indexarea pensiei.

„Solicităm ca guvernul să stabilească un coeficient de indexare a pensiilor care să nu fie mai mică decât rata inflației înregistrată la sfârșitul anului precedent, exprimată prin creșterea prețurilor de consum în luna decembrie a anului respectiv față de aceeași lună a anului premergător. De asemenea, cerem ca pe viitor indexarea pensiilor să nu fie mai mică de 10% indiferent de rata inflației și neadmiterea niciunei derogări de la prezenta formulă legată de indexare a pensiei”.

Calculele făcute de ministerul Muncii și Protecției Sociale arată că pensia medie în ultimul an și jumătate a crescut cu 53%, a comentat pentru Radio Moldova ministrul Alexei Buzu. În același timp, oficialul a precizat că pensionarii au beneficiat de ajutor unic de 1500 lei în octombrie 2022, dar și de compensații la facturi. În pofida dificultăților, ministerul se va asigura că pensionarii vor fi susținuți și în continuare, a declarat el.

„Acest guvern a demonstrat de la începutul mandatului că este preocupat de soarta pensionarilor din Republica Moldova. Anvelopa fiscală pentru pensii în ultimul an și jumătate a crescut semnificativ. Ultimele 11 luni, pensia minimă a crescut de la 1188 de lei până la 2278, ia începând cu luna aprilie va depăși 2400 de lei. Calculele noastre arată că pensia medie în ultimul an și jumătate a crescut cu 53%, în timp ce inflația pentru această perioadă a fost de 48%. În anul 2023, conform ultimelor modificări, pensiile vor fi indexate ținând cont de creșterea veniturilor la bugetul de asigurări sociale.”*

Potrivit legii, pensiile se indexează anual la 1 aprilie, în funcție de rata anuală a inflației la sfârșitul anului precedent. Majoritatea parlamentară a votat însă o derogare prin care coeficientul de indexare va fi plafonat. Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a declarat anterior că din lipsa banilor, autoritățile planifică o indexare de 14,1%. Amintim că și deputații socialiști au atacat derogarea respectivă la Curtea Constituțională.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult