Secretar de stat: „Situația energetică în regiunea transnistreană este îngrijorătoare”
Situația energetică în regiunea transnistreană s-a deteriorat rapid după oprirea livrărilor de gaze de către Gazprom și este una îngrijorătoare. Constatarea îi aparține secretarului de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan. Mai mult, în cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook, oficialul a menționat că în sectorul rezidențial consumul de curent a crescut de aproximativ două ori, iar unele rețele interne, în mare parte din perioada sovietică, din blocurile de locuințe nu rezistă.
În lipsa agentului termic și a apei calde, locuitorii din stânga Nistrului se încălzesc cu echipamente electrice, iar acest fapt condiționează suprasolicitarea rețelelor, creând și un deficit de circa 65 MW de energie electrică în regiune.
„Cererea de consum a crescut semnificativ în sectorul rezidențial, chiar dacă au fost deconectați agenții economici, sectorul industrial, sarcina de consum a crescut considerabil - practic depășește 200 MW, în timp ce ceea ce poate la moment produce și injecta în rețea MGRES și Dubăsari e circa 150-155 MW, 65MW este deficitul. Pe malul stâng sunt aplicate așa-numite grafice de deconectare ca să fie gestionat acest deficit. Este o suprasolicitare, în primul rând, a rețelelor și, în al doilea rând, este un dezechilibru, practic, energia electrică se consumă fără a fi contractată”, a declarat Constantin Borosan.
Constantin Borosan menționează că pe platforma Ministerului Energiei i-au fost oferite malului stâng o serie de propuneri, inclusiv de a achiziționa de pe burse gaze naturale de către Tiraspoltransgaz, însă fără succes.
„Noi am propus, am fost cei proactivi, pe data de 20 decembrie, să construim un mecanism de producere a energiei electrice la MGRES din gaze naturale care să fie achiziționate de Energocom, din câte cunoașteți deja, modalitatea de cooperare pentru a produce energia electrică. Nu avem niciun răspuns până astăzi, iar modalitatea de a achiziționa gaze naturale pe bursele regionale chiar a fost în aceeași zi respinsă”, a precizat secretarul de stat.
Guvernul de la Chișinău a informat duminică despre faptul că malul stâng este asigurat cu energie electrică de la MGRES, care funcționează pe bază de cărbune, și de la Hidrocentrala de la Dubăsari. Centrala de la Cuciurgan ar dispune de rezerve de cărbune până la finele lunii ianuarie. Potrivit presei din stânga Nistrului, locuitorii din regiunea transnistreană au rămas și duminică fără curent electric timp de patru ore.