Social

Educația online, sub semnul întrebării în Zona de Securitate. Deconectările de curent ar putea prelungi vacanța elevilor

Deconectările tot mai frecvente ale curentului electric, care în unele localități durează până la patru ore, ar putea prelungi vacanța elevilor din liceele cu predare în limba română din regiunea transnistreană și din Zona de Securitate. Deși aceștia ar urma să revină la ore în format online pe 9 ianuarie, directorii instituțiilor de învățământ susțin că desfășurarea lecțiilor în aceste condiții este aproape imposibilă.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„Ministerul Educației, aflându-se la Chișinău și ținând cont de situația care era la momentul acela, a emis un ordin care a fost coordonat cu noi, dar între timp se întâmplă niște lucruri după care nu știu dacă noi vom avea posibilitatea de a desfășura aceste ore online. Au început să deconecteze lumina pe ore, la început o oră, acum nu știm ce va urma. În acerst moment deconectează câte patru ore. Nu este real și ministerul cunoaște deja această situație. Nu este real să poți desfășura procesul educațional când este deconectat curentul electric pe patru ore în diferite raioane. (..) În cazul în care deconectările vor continua, ar fi cazul de prelungit vacanța”, a menționat Maria Roibu, directoarea Liceului „Alexandru cel Bun” de la Bender.

Potrivit ei, deși termometrele indică, acum, până la 8 grade Celsius în sălile de clasă, nu acesta este aspectul care deranjează cel mai mult: „Cel mai mult ne dorim să se rezolve această problemă cu energia”.

Profesorii și elevii sunt pregătiți pentru tranziția la educația online, însă aceasta va afecta inevitabil calitatea procesului de învățare, consideră Eleonora Cercavschi, directoarea Liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol.

„95% sunt dotați cu tehnica necesară. Întotdeauna educația online este o provocare, este foarte greu de predat mai ales elevilor din clasele primare. Și pentru copil, și pentru pedagog este greu, și nu putem să ne așteptăm la niște rezultate, pentru că educația suferă când se predă online. Copiii claselor mari care vor să învețe, învață, dar pentru cei mici este greu.”

Directoarea a mai menționat că, deși școlile au mai trecut prin perioade de învățământ online, criza energetică actuală și întreruperile de curent pe ore complică situația, iar frecventarea orelor de către elevi rămâne incertă.

„Nu este garanție că copiii vor frecventa. În primul rând, pentru că sunt din cinci localități, iar lumina se stinge la diferite ore. Deconectările persistă și sunt din ce în ce mai dese. Fiecare profesor în parte trebuie să găsească ieșire din situație, dar asta e o situație care era de așteptat, numai nu știam când se va întâmpla. Trebuie să trecem și peste asta. Dumnezeu îți dă atâtea încercări câte poți duce”, a subliniat Eleonora Cercavschi.

Menționăm că Ministerul Educației și Cercetării a emis pe 3 ianuarie 2025 un ordin în care stabilește că elevii din instituțiile cu predare în limba română din regiunea transnistreană și cei din zona de securitate vor învăța de la distanță în perioada 9-31 ianuarie 2025. Se întâmplă după ce Gazprom a suspendat livrarea gazelor naturale către regiunea transnistreană, localitățile din regiune, inclusiv din Zona de Securitate, fiind afectate direct de această decizie. Astfel, din 1 ianuarie, mii de locuitori din regiunea transnistreană au rămas fără căldură și apă caldă, iar din 3 ianuarie au început deconectările în evantai la energia electrică. Administrația de facto de la Tiraspol a anunțat recent că, în total, 131 de școli, 147 de grădinițe și 130 de clădiri „administrative” au fost deconectate de la sistemul centralizat de încălzire.

Citește mai mult