Prețurile petrolului au urcat luni la cele mai înalte niveluri din ultimele 12 săptămâni
Prețurile petrolului au crescut luni la cele mai înalte niveluri din ultimele 12 săptămâni, stimulate de o furtună de iarnă care a amplificat cererea de energie pentru încălzire în SUA, de un dolar american mai slab și de așteptările unor sancțiuni mai dure asupra exporturilor de petrol iranian și rusesc, dar ulterior au trecut pe o pierdere ușoară, transmite Reuters.
Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 27 de cenți, sau cu 0,4%, ajungând la 76,78 dolari pe baril, în timp ce prețul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a urcat la 74,23 dolari pe baril, înregistrând o creștere similară de 0,4%.
Ambele referințe au înregistrat creșteri pentru a șasea zi consecutiv, petrolul Brent atingând cel mai ridicat nivel din 14 octombrie, iar WTI din 11 octombrie. Ulterior, petrolul Brent a fost cotat în declin cu 0,24%, la 76,33, iar petrolul WTI în scădere cu 0,37%, la 73,69 dolari pe baril.
Cererea ridicată și dolarul slab stimulează prețurile
Prețurile petrolului sunt susținute de prognoze privind o cerere sporită pentru încălzire în emisfera nordică și de stimulentele economice din China menite să revitalizeze a doua cea mai mare economie a lumii.
De asemenea, dolarul american a scăzut cu 1% față de un coș de valute, ceea ce face ca mărfurile cotate în dolari, precum petrolul, să fie mai ieftine pentru cumpărătorii care utilizează alte valute.
În SUA, o furtună de iarnă extinsă a crescut cererea pentru încălzire, determinând creșteri de până la 10% ale prețului gazelor naturale, în timp ce contractele futures pentru motorină au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimele 13 săptămâni.
Sancțiuni mai stricte și impactul asupra ofertei globale
Pe frontul ofertei, se anticipează sancțiuni occidentale mai dure asupra exporturilor de petrol din Iran și Rusia. Administrația Biden intenționează să impună noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru a limita veniturile din petrol ale acesteia, inclusiv măsuri împotriva tancurilor petroliere care transportă țiței rusesc.
Goldman Sachs estimează că producția și exporturile de petrol ale Iranului vor scădea în al doilea trimestru din cauza schimbărilor de politici și a sancțiunilor mai stricte anticipate sub administrația Trump.
Într-un semn de cerere în creștere, Saudi Aramco, cel mai mare exportator mondial de petrol, a majorat prețurile pentru cumpărătorii asiatici, din februarie, prima creștere din ultimele trei luni.
În Europa, economia Germaniei a înregistrat o creștere a prețurilor în decembrie, peste așteptări, din cauza scumpirii alimentelor și a unei scăderi mai lente a prețurilor la energie. Aceste date ar putea determina băncile centrale să majoreze ratele dobânzilor, reducând astfel creșterea economică și cererea de energie.
În Sudan, autoritățile au ridicat o forță majoră impusă de aproape un an asupra transportului de petrol din Sudanul de Sud către un port de la Marea Roșie, după îmbunătățirea condițiilor de securitate.
Prețurile petrolului rămân însă expuse la evoluțiile economice globale și la măsurile geopolitice, în special în contextul sancțiunilor împotriva Rusiei și Iranului.