Politic

Ministra de Externe a Finlandei vine la Chișinău, în calitate de președintă în exercițiu a OSCE

Ministra Afacerilor Externe a Finlandei, Elina Valtonen, va efectua, pe 9 ianuarie, o vizită oficială în Republica Moldova, în calitate de președintă în exercițiu a OSCE.

valtioneuvosto.fi
Sursa: valtioneuvosto.fi

Agenda vizitei oficialului finalandez va include întrevederi cu omologul moldovean, Mihai Popșoi, prim-ministrul Dorin Recean și viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), discuțiile vor viza rolul OSCE în consolidarea rezilienței și stabilității țării noastre, procesul de reglementare a diferendului transnistrean, inclusiv în contextul parcursului european al Republicii Moldova, precum și aspecte de securitate regională.

De asemenea, vor fi discutate prioritățile de pe agenda bilaterală și modalitățile de intensificare a dialogului moldo-finlandez.

Mihai Popșoi și Elina Valtonen vor susține o conferință de presă, aceasta fiind planificată pentru ora 11:20.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), cu sediul la Viena, a fost creată în 1973 fiind singura platformă de dialog între Est și Vest în timpul Războiului Rece. Organizația are o misiune amplă, inclusiv pacea, drepturile omului, controlul stocurilor de armament și alte probleme de securitate. A jucat un rol important într-o gamă largă de eforturi de prevenire și gestionare a conflictelor în Europa, inclusiv în Ucraina și Georgia, precum și în regiunile separatiste Nagorno-Karabah și transnistreană a Republicii Moldova. OSCE este mediator în formatul de negocieri 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean. Formatul 5+2 a fost lansat în 2005, dar un an mai târziu negocierile au fost suspendate și reluate abia în 2012. Formatul a fost blocat din nou în vara lui 2014, după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucrainene Crimeea și a fost înghețat definitiv în 2022, în contextul agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei. Cum cele două state aflate în conflict sunt mediatoare în formatul 5+2, reluarea negocierilor este improbabilă până la finisarea războiului și ajungerea la soluții de pace.

OSCE este singura instituție de securitate care reunește Statele Unite, Canada și toate statele europene, precum și toate țările din fosta Uniune Sovietică, inclusiv Rusia, care însă în ultima perioadă își suspendă participarea la Adunarea parlamentară a OSCE.

Citește mai mult