Revista presei internaționale // Pregătirile pentru o întâlnire între Trump și Putin, în plină desfășurare
Presa internațională continuă să dezvăluie detalii privind modul în care se desfășoară negocierile în culisele diplomațiilor occidentale privind încheierea războiului ruso-ucrainean.
Pregătirile pentru o întâlnire între președintele ales al SUA, Donald Trump, și președintele rus Vladimit Putin sunt în plină desfășurare, transmite Reuters. Agenția de presă, face referire la anunțul făcut de Trump la reședința sa din Florida unde le-a spus reporterilor că Putin e gata să se întâlnească cu el pentru a discuta despre încheierea războiuui ruso-ucrainean. Trump nu a spus când anume ar putea avea lor întrevederea lui cu Putin, notează Reuters, precizând că Moscova nu a reacționat încă la anunțul viitorului președinte al Statelor Unite.
Potrivit CNN, negocierile între Ucraina și Rusia ar putea avea loc în prima jumătate a anului 2025. Aceste discuții erau planificate să înceapă în această perioadă, chiar și în cazul unei victorii a Kamalei Harris la alegerile din noiembrie 2024, spun sursele postului american de televiziune. Potrivit acestora, oficialii americani încearcă să întărească poziția Ucrainei înainte de posibilele negocieri, oferindu-i noi ajutoare militare, iar Casa Albă ar putea impune noi sancțiuni Rusiei. Reprezentantul lui Trump pentru Ucraina, Kit Kellogg, a declarat că speră să găsească o soluție pentru încheierea războiului în primele 100 de zile ale mandatului său, amintește CNN.
Noul președinte al SUA, Donald Trump, a amânat promisiunea de a încheia războiul din Ucraina în 24 de ore, iar partenerii europeni au perceput acest lucru ca un semn că administrația sa nu va renunța imediat la sprijinul pentru Kiev. E concluzia la care ajunge Financial Times care precizează că echipa lui Trump nu a decis deocamdată cum va încheia conflictul din Ucraina, dar se estimează că sprijinul pentru Kiev va continua după inaugurarea sa din 20 ianuarie. Potrivit aceleiași publicații, Trump și echipa sa sunt preocupați de imaginea de putere și doresc să revizuiască abordarea față de Ucraina, temându-se că un eventual acord ar putea fi comparat cu retragerea trupelor americane din Afganistan. Liderii europeni încearcă să-i arate lui Trump că o continuare a ajutorului militar pentru Ucraina este esențială pentru a întări poziția Kievului în negocieri și a forța Rusia la masa discuțiilor, notează Financial Times.
Trupele străine pot deveni parte a garanțiilor de securitate pentru Ucraina, transmite Unian, citând una dintre concluziile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, exprimată la cea de-a 25-a reuniune a țărilor aliate Kievului în formatul Ramstein. Marea Britanie percepe pozitiv inițiativa lansată de Franța de a trimite un contingent internațional în Ucraina ca parte a garanțiilor de securitate, a precizat liderul de la Kiev, citat de agenția de presă. Unian atrage atenția că Zelenski își menține neschimbată poziția față de rolul pe care ar trebui să și-l asume NATO ca principal garant de securitate pentru Ucraina, dar acceptă că pe drumul spre integrarea în alianță este necesar să existe și alte acorduri internaționale.
Intenția președintelui ales al SUA, Donald Trump, de a obține controlul asupra insulei daneze Groenlanda poate avantaja Rusia, deoarece reflectă politica expansionistă pe care Moscova o practică în prezent în Ucraina, comentează Sky News. Astfel, pretențiile teritoriale ale lui Trump l-ar putea ajuta pe Putin să-și justifice invazia în Ucraina. Or, Trump folosește același argument ca și Putin când invocă revendicările teritoriale, și anume necesitatea garantării securității naționale, constată Sky News.
Angajații Gazprom care deservesc gazoductele rusești Nord Stream și Turkish Stream au părăsit aproape în întregime Uniunea Europeană anul trecut, au declarat mai mulți angajați ai companiei pentru The Moscow Times. Doi angajați au spus că pleacă în Turcia, unde compania intenționează să creeze un hub de gaze. Anul trecut, angajații Gazprom au învățat în grabă limba turcă, iar compania a înființat grupe cu cursanți. La sfârșitul anului, angajații au ales apartamente pentru a locui în Istanbul, unde și-au transportat familiile și bunurile, scrie publicația rusă. Nu doar angajații ruși ai Gazprom părăsesc Europa, ci și rezidenții din țările Uniunii Europene care au lucrat pentru gigantul energetic al Rusiei, notează The Moscow Times. Mulți au fost de acord să se mute datorită salariilor cu o treime mai mari decât media de pe piață. Anul trecut, angajații Gazprom din Europa s-au ocupat de limitarea consecințelor exploziilor care au avariat gazoductele Nord Stream în septembrie 2022, multe companii europene refuzând contracte oferite de partea rusă din cauza temerilor că ar putea încălca sancțiunile occidentale impuse împotriva Moscovei, remarcă publicația. Angajații Gazprom din Europa au continuat de asemenea să desfășoare activități operaționale pe Turkish Stream printr-o companie olandeză, însă, potrivit surselor MT, munca a devenit mai dificilă din cauza sancțiunilor.