Social

Vadim Ceban, despre posibila naționalizare a Moldovagaz: „Este dreptul suveran al Guvernului să decidă”. Ministerul Justiției analizează cadrul legal

Orice decizie privind naționalizarea unor obiective strategice trebuie să fie luată în conformitate cu legislația națională și acordurile internaționale, susține șeful interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban. Declarația a fost făcută în contextul speculațiilor apărute în spațiul public privind naționalizarea companiei pe care o conduce. Ceban a mai precizat că naționalizarea unor active strategice ar putea ajuta Republica Moldova să gestioneze direct obiectivele de importanță națională, în interesul cetățenilor.

„Este dreptul suveran al Guvernului să decidă asupra obiectivelor strategice, dar acest lucru trebuie realizat în baza cadrului legal. Exproprierea presupune compensare echitabilă, așa cum prevede legea, și trebuie să respecte acordurile internaționale care au prioritate față de legislația națională”, a explicat Vadim Ceban, în cadrul unei emisiuni de la Rlive. Acesta a precizat că nu a fost notificat oficial despre o posibilă naționalizare care ar viza compania Moldovagaz, dar a adăugat că astfel de măsuri implică analize juridice, economice și financiare riguroase, precum și o compensare echitabilă pentru proprietarii afectați.

Naționalizarea ar oferi Guvernului mai mult control în gestionarea resurselor. „Ajută din punctul de vedere că Guvernul preia în gestiune anumite obiective strategice și poate să le administreze având în vedere interesul național”, a declarat Ceban.

Ministerul Justiției analizează cadrul legal pentru naționalizare

Într-un răspuns oficial pentru Teleradio Moldova, Ministerul Justiției a anunțat că analizează legislația națională referitoare la expropriere și rechiziții de bunuri în interes public, precum și practicile relevante din alte state.

„La momentul actual sunt analizate instrumentele legale oferite de legislația cu privire la expropriere (Legea exproprierii pentru cauză de utilitate publică nr. 488/1999) și cu privire la rechiziția de bunuri (Legea nr. 1384/2002 cu privire la rechizițiile de bunuri și prestările de servicii în interes public), precum și dintr-un șir de alte domenii conexe”, a transmis Ministerul Justiției, precizând că nu dispune de o listă concretă a activelor vizate pentru naționalizare.

Amintim că premierul Dorin Recean a solicitat Ministerului Justiției să revizuiască legislația privind naționalizarea, în contextul crizei energetice și al condițiilor impuse de Gazprom privind livrarea gazelor naturale. Premierul a declarat că modificările sunt necesare pentru a asigura controlul asupra activelor strategice, eliminând orice risc de șantaj energetic.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult