Economic

După carburanți, energia termică și electrică, se scumpesc și creditele. Criza energetică determină BNM să ia noi măsuri de politică monetară

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a majorat rata de bază cu 2 puncte procentuale, de la 3,6% până la 5,6%. Totodată, a fost majorată rata la creditele overnight, la nivelul de 7,6 la sută anual, la operațiunile REPO până la 5,85% și la depozitele overnight, la nivelul de 3,6 la sută.

Potrivit BNM, la luarea deciziei s-au luat în calcul evoluțiile macroeconomice recente atât din mediul extern, cât și intern, inclusiv perspectivele accelerării inflației pe fondul sporirii tarifelor interne la gaze, energie termică și cea electrică, ajustate în decembrie 2024 și ianuarie 2025.

„Astfel, majorarea ratei de bază este orientată spre temperarea efectelor secundare de la modificarea tarifelor reglementate asupra inflației și ancorarea așteptărilor inflaționiste cu scopul readucerii ratei anuale a prețurilor de consum în coridorul de variație de la ținta inflației într-un termen rezonabil”, a explicat BNM într-un comunicat.

Directorul executiv al Centrului analitic Expert-Grup, Adrian Lupușor, a declarat la emisiunea Zi de zi de la Radio Moldova că majorarea ratei de bază îi afectează negativ pe cei care au credite și într-un mod pozitiv pe cei care au depozite, deoarece principala consecință este creșterea dobânzilor la toate instrumentele financiare.

„Evident că cei care au luat credite se vor trezi la un moment dat cu dobânzi majorate. Nu imediat, dar gradual, băncile vor recurge la majorarea dobânzii la creditele care au rata dobânzii flotantă. Totodată, vor crește și dobânzile la depozite. Deci, cei care au depozite vor avea de beneficiat într-o anumită măsură. Va pierde și statul, deoarece statul foarte mult se împrumută de la bănci prin valorile imobiliare de stat și obligațiunile de stat. Respectiv, finanțarea deficitului bugetar va deveni mai costisitoare, dar iarăși vor avea de beneficiat investitoare, cei care au, de exemplu, valori imobiliare de stat, care au investit în obligațiuni sau care au depozite”, a spus expertul.

Banca Națională mai precizează că inflația anuală a constituit 6,97 la sută în decembrie 2024, în creștere cu 1,6 puncte procentuale față de decembrie 2024, plasându-se peste limita superioară a intervalului țintei de 5 la sută, ±1,5 puncte procentuale.

Rata anuală a inflației, fără această majorare, constituie circa 6,3 la sută, fiind în proximitatea țintei. În aceste condiții, BNM prognozează că, pe parcursul primelor trimestre ale anului 2025, inflația anuală va depăși 6,5%. Adrian Lupușor susține că, în contextul unei stagnări economice, nu vor exista presiuni majore inflaționiste din partea cererii și nu vom vedea o creștere a inflației așa cum am văzut-o în 2022. „Categoric nu suntem în acea situație. Sper că nu ne vom trezi într-o situație atât de dramatică. În plus, Banca Națională reacționează la timp, ajustând politica monetară. Dar, evident, pentru o anumită perioadă, inflația va crește. Și asta va avea anumite consecințe și sociale”.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult