Economic

Expert: Intervenția Guvernului ar ajuta agenții economici, dar impactul depinde de rapiditatea alocării resurselor

Intervențiile guvernamentale sub formă de compensații pot ajuta agenții economici să rămână competitivi, dar și să evite transferul poverii financiare asupra consumatorilor, însă impactul acestor măsuri depinde de alocarea corectă și viteza de implementare a surselor finanțare. Opinia îi aparține directorului Centrului Analitic „Economica”, Marin Gospodarenco, care susține că scumpirile vor fi influențate de evoluția piețelor internaționale și de șocurile externe.

„Orice intervenție guvernamentală sub formă de compensații ar putea ajuta agenții economici să-și mențină nivelul de competitivitate și să evite transferarea poverii financiare pe consumatorii finali. Dacă va fi direcționat, impactul general al scumpirilor asupra economiei poate fi diminuat. Un alt aspect important este viteza de implementare a acestui program în contextul economic actual, în care creșterile sunt rapide și imprevizibile. Pe de altă parte, trebuie luată în calcul și sursa de finanțare. Dacă acestea sunt susținute din împrumuturi sau prin creșterea deficitelor bugetare, efectele pozitive pot fi umbrite pe termen lung. Totuși, un astfel de program poate oferi și un sprijin important agenților economici. Capacitatea de atenuare a impactului acestor măsuri depinde de alocarea corectă a resurselor și de rapiditatea cu care se va mișca Guvernul. Dacă aceste fonduri vor fi injectate rapid, în volum semnificativ, poate stimula și cererea agregată într-o economie tensionată.”

Potrivit expertului, în funcție de evoluția factorilor globali și de măsurile de politică economică, scumpirile ar putea fi semnificative. „Este de așteptat ca scumpirile, în urma compensațiilor, să fie influențate de prețurile la energie, materia primă și transport. Dacă vorbim pe termen scurt, creșterile de prețuri ar putea varia între 10-30% în sectoare critice. Dacă prețurile energiei continuă să crească, acest lucru va avea un efect în lanț. Pe de altă parte, durata acestui proces de scumpiri depinde în mare măsură de factorii ce alimentează inflația. Dacă șocurile externe se stabilizează în următoarele luni, acest lucru va depinde în continuare de piața internațională. Este posibil ca presiunea inflaționistă să înceapă să scadă spre sfârșitul anului sau în prima jumătate a anului.”

Aproape 10.000 de companii din Republica Moldova vor beneficia de compensații la energia electrică până la 50 la sută, conform unui program anunțat de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Măsura vine în contextul creșterii costurilor de producție și al provocărilor economice generate de criza energetică și este destinată sectoarelor sensibile, cum ar fi producătorii de alimente de bază și industria prelucrătoare. Anunțul vine după ce din 10 ianuarie, s-au majorat tarifele la energia electrică și termică.

Citește mai mult