Social

Revista presei // R. Moldova „balansează pe muchie de prăpastie” în ajunul celor mai importante alegeri

Criza energetică din regiunea transnistreană e unul din subiectele de bază reflectate de publicațiile din RM. Totodată, analiștii politici subliniază importanța strategică a interconectării energetice cu România, despre care spun că este calea cea mai sigură de a scoate definitiv Republica Moldova de pe orbita influenței Moscovei și de a ancora acest spațiu în UE.

Newsmaker notează că în regiunea transnistreană a RM situația este critică: întreprinderile industriale nu funcționează, nu există încălzire, iar energia electrică este insuficientă. Tiraspolul spune că de vină ar fi Chișinăul, iar „Gazprom” doar a urmat obligațiile contractuale, după ce Ucraina a sistat tranzitul gazelor rusești prin teritoriul său, observă publicația. În context, Newsmaker îl citează pe șeful interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, potrivit căruia deja în februarie 2024 și apoi în decembrie 2024 Moldovagaz a propus „Gazprom” ruta alternativă prin Transbalcani, însă compania rusească „Nu a oferit niciun răspuns”.

Ziarul de Gardă constată că regiunea transnistreană a fost răsfățată pe plan energetic timp de 3 decenii, primind practic pe gratis gazele și energia prin scheme aranjate de autoritățile F. Ruse, iar datoria pentru consumul de gaze pe fâșia transnistreană era înscrisă pe contul R. Moldova. Dar, tot ce e pe degeaba costă mai mult și trebuie să fie plătit la un moment, observă editorialista Alina Radu. Acum, regiunea trebuie să își găsească alte resurse energetice și bani ca să le plătească. Fiecare situație critică vine cu lecții, care, dacă nu sunt învățate, ne fac repetenți și revenim la ele până evoluăm, concluzionează Alina Radu.

Analistul politic Anatol Țăranu consideră că provocând criza energetică în Republica Moldova, Moscova, involuntar și-a tras un glonț în propriul picior, aducând creatura sa, în persoana regimului separatist de la Tiraspol, în prag de colaps economic. Cum era de așteptat, criza gazului provocată de Moscova este urmată de intensificarea războiului propagandistic, prin care Rusia încearcă să prezinte autoritățile de la Chișinău drept vinovate pentru dezastrul umanitar din Transnistria, notează Anatol Țăranu în editorialul publicat pe deschide.md. Atacurile propagandistice ale Moscovei împotriva Chișinăului sunt perfect sincronizate cu reacțiile Tiraspolului, care, în detrimentul intereselor populației regiunii, a respins oferta autorităților moldovene de a ajuta Tiraspoltransgaz în achiziționarea gazelor pe orice platformă europeană, observă analistul politic. Miza Moscovei este scrutinul parlamentar din acest an, iar atacul propagandistic este arma principală folosită pentru răsturnarea guvernării pro-europene de la Chișinău, semnalează Anatol Țăranu. Interconectarea cu România este calea cea mai sigură de a scoate definitiv Republica Moldova de pe orbita influenței Moscovei și de a ancora acest spațiu în UE și NATO, constată analistul politic.

În contextul crizei energetice, moldovenii realizează mai mult ca niciodată cât de importantă este conectarea Republicii Moldova la rețelele energetice din România, notează scriitorul și jurnalistul Vitalie Ciobanu, în editorialul publicat pe Deutsche Welle. Rusia însă, este perfect coerentă în comportamentul ei tiranic: trimite sute de mii de cetățeni de-ai săi în "mașina de tocat carne" a războiului cu Ucraina. De ce ar fi mai clementă cu populația din Transnistria? – se întreabă retoric jurnalistul. Cu cât mai repede vor înțelege oamenii de acolo că sunt tot un fel de carne de tun pentru Putin, cu atât mai bine pentru ei, dar ei trebuie ajutați să iasă din "Matrix-ul" propagandei și al dezinformării sistematice, subliniază Vitalie Ciobanu. Rusia aplică o strategie cunoscută de milenii de toți agresorii: îi înfometează pe locuitorii cetății asediate, îi aduce la marginea colapsului, pentru ca, înfățișându-se ca salvator de la dezastrul pe care tot ea l-a provocat, să primească cheile orașului de la facțiunea trădătoare, subliniază editorialistul.

Europa liberă prognozează că anul politic 2025 va fi unul mult mai complicat decât cel precedent din cauza alegerilor parlamentare, care sunt ultima șansă a Moscovei să păstreze R. Moldova în sfera sa de influență. „Rusia nu-și mai poate permite să piardă din influența sa în R. Moldova, așa cum s-a întâmplat anul trecut”, de aceea „va apela la cele mai cinice acțiuni” pentru a destabiliza și mai mult situația. Opinia a fost exprimată de analistul politic Nicolae Negru, în podcastul „Dincolo de știri”. Este o situație la care autoritățile trebuie să atragă o mai mare atenție și să vină cu mai multe explicații în fața cetățenilor, altfel riscă să piardă această luptă în războiul informațional, crede cel de-al doilea invitat permanent al podcastului, Igor Boțan. Ambii analiști sunt de părere că, din cauza lipsei unei strategii adecvate de informare și comunicare cu cetățenii, R. Moldova „balansează pe muchie de prăpastie” în ajunul celor mai importante alegeri, cele parlamentare, și riscă scenariul Georgiei, care acum „e în cădere liberă”.

Intervențiile guvernamentale sub formă de compensații pot ajuta agenții economici să rămână competitivi, dar și să evite transferul poverii financiare asupra consumatorilor, însă impactul acestor măsuri depinde de alocarea corectă și viteza de implementare a surselor finanțare. Opinia îi aparține directorului Centrului Analitic „Economica”, Marin Gospodarenco și a fost exprimată într-un interviu pentru Moldova 1, în contextul majorării prețului la curent electric. Postul public de televiziune notează că aproape 10.000 de companii din Republica Moldova vor beneficia de compensații la energia electrică în proporție de până la 50 la sută, conform unui program anunțat de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Măsura vine în contextul creșterii costurilor de producție și al provocărilor economice generate de criza energetică și este destinată sectoarelor sensibile, cum ar fi producătorii de alimente de bază și industria prelucrătoare. Anunțul vine după ce din 10 ianuarie, s-au majorat tarifele la energia electrică și termică.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult