Social

Centrul comunitar de zi din Budești este un loc de refugiu pentru persoanele în etate și refugiații ucraineni

Deschis acum doi, Centrul comunitar de zi pentru persoanele în etate din Budești și refugiați rămâne solicitat. Zeci de persoane de vârsta a treia și refugiați din Ucraina își petrec timpul liber într-un cadru prietenos și activ. Le este oferită asistență psihologică gratuită, iar participanții pot lua parte la diverse activități recreative, precum cântatul, împletitul sau șahul care contribuie la menținerea unui spirit de comunitate și la îmbunătățirea stării lor de bine.

Nina Proca este conducătoare artistică și beneficiară a centrului încă din primele zile de la deschidere. Ea îi învață pe ceilalți cum să croșeteze sau cum să se acomodeze cu tehnologiile: „Văd progrese, fiindcă noi am început cu cele mai simple lucrări când ne-am adunat. Am început cu mărțișor, acum doamnele au croșetat covorașe pentru scaune, mileuri, berete, jucării moi. Tot ce găsim noi din ața primită de donatori, croșetăm”.

Pe Liuba Gatmaniuc de 68 de ani am surpins-o la mașina de cusut: „De când s-a deschis centrul, am fost poftită și am venit, am uitat de toate nevoile și scârbile. M-am ocupat și cu împletitul, dar mai puțin, mai mult cu cântatul. Mă descurc și cu împletitul, cusutul. Am cusut și când eram tânără. Mama mea era cusătoreasă”.

Galina Zaharova este originară din Mariupol și se numără printre refugiații care frecventează centrul: „Aici noi împletim, coasem. Doritori sunt mulți. Poți să confecționezi ceva pentru tine. Eu mi-am cusut cămașă de noapte. Mă odihnesc și mă distrag de la gândurile rele, deoarece mai este o speranță că ne vom întoarce în Ucraina, dar încă nu se primește”.

În cadrul centrului, ansamblul artistic din Budești cântă și se pregătește de concursuri.

În prezent, centrul găzduiește 36 de persoane. Aceștia sunt împărțiți pe grupuri în funcție de activitate.

Luăm pe grupe, luăm omul, îl întrebăm ce îi place, șah, dame, să cânte. Care croșetează, vine marți și joi. Care cântă - vine miercuri și vineri, la dame vin luni. Suntem implicați și la concursuri, am luat locul întâi la „Vremea trece, vremea vine”, de la Organizația Veteranilor Muncii, Chișinău”, a menționat Iulia Maestrov, directoarea centrului.

„Este important ca noi să putem asigura durabilitatea acestui serviciu și a dezvolta prin diferite proiecte de asistență socială și de a mări baza impozitabilă pentru a asigura finanțarea serviciului. Este importantă și prezența refugiaților, ca ei să poată să se integreze în societate, să se simtă implicați în viața comunității”, a spus Nina Costiuc, primar în satul Budești.

Centrul comunitar de zi a fost deschis în decembrie 2022, iar până în prezent a găzduit peste 100 de persoane în etate și refugiați.

Marina Negară

Marina Negară

Autor

Citește mai mult