Republica Moldova va apela la energie de urgență pe 14 ianuarie – fără deconectări, dar cu costuri mai mari
Pentru prima dată în acest an, Republica Moldova va recurge la energie de urgență pentru a acoperi consumul de energie electrică pe malul drept al Nistrului, anunță Energocom. Decizia a fost luată în contextul în care capacitatea de interconexiune cu România, atât pe piața pentru ziua următoare, cât și pe piața intrazilnică, nu a permis rezervarea integrală a energiei necesare.
„Asta înseamnă că, din cauza că nu există suficientă capacitate de a transporta energia din România sau din Ucraina către Republica Moldova, suntem nevoiți să apelăm la o energie de avarie, așa se numește termenul legal, sau o energie de urgență, cum îi spunem noi, pentru a suplini necesarul de consum. Deci acolo este vorba doar de câteva ore, două ore sunt mai complicate, o oră este cu cantitate mai mică și pentru ca să nu fie deconectări, acea energie de avarie poate fi dată în baza relațiilor de colaborare între operatorii de transport din Moldova și din România”, a explicat consilierul Energocom, Victor Bînzari.
Pentru 14 ianuarie, în intervalul 16:00–19:00, lipsa de energie prognozată este de peste 480 MW, susține directorul Moldelectrica, Sergiu Aparatu. „Am făcut o interpelare către Transelectrica pentru a vedea dacă se poate apela la acest ajutor. Dispeceratul va monitoriza consumul în timp real și, în funcție de necesități, se va solicita livrarea energiei de urgență. În orice caz, nu vom apela la deconectări ale consumatorilor”, dă asigurări Aparatu.
Deși energia de urgență garantează stabilitatea sistemului, aceasta vine cu un cost mai mare. „Prețul energiei de urgență este puțin mai scump decât cel de pe piața comercială, motiv pentru care încercăm să evităm cât mai mult utilizarea acesteia”, a mai subliniat directorul Moldelectrica.
Pentru a reduce presiunea asupra sistemului, autoritățile îndeamnă cetățenii să limiteze consumul de energie electrică în intervalul menționat.
Restul energiei necesare pe 14 ianuarie va fi furnizat de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, sursele regenerabile și energia importată pe baza contractelor bilaterale și de pe bursă.
Precizăm că Centrala de la Cuciurgan, de unde Republica Moldova își asigura marea parte din consum, nu mai furnizează energie electrică malului drept al Nistrului, începând cu 1 ianuarie. Prin urmare, deficitul este acoperit din producție locală și alte surse externe.