Regional

În raionul Dubăsari obiceiurile din ajunul Sfântului Vasile încă se păstrează

În ajun de Sfântul Vasile, în satul Oxentea din raionul Dubăsari obiceiurile nu s-au pierdut. Urătorii au pornit pe la casele gospodarilor să le dorească un an îmbelșugat, iar acolo au fost așteptați cu brațele deschise. Gospodarii i-au răsplătit cu bucate tradiționale și cu bani.

Andrieș Mihail are o dragoste aparte față de tradițiile moldovenești. În calitate de fost conducător al fanfarei, acesta are grijă ca în fiecare an elevii lui să fie pregătiți și să meargă cu uratul în sat.

„Aici, la Oxentea, tradiția se păstrează - și colinda, și uratul. Și noi în lucrul nostru educăm și tinerii. Cu toate că, fără ca să ne implicăm noi, copiii și maturii respectă tradiția”, spune Andrieș Mihail.

Sătenii sunt mândri de tinerii care țin la obicei și de fiecare dată în ajunul Anului Nou pe stil vechi îi așteaptă în ogradă.

„Noi am fost cu uratul de mici copii și ne părea bine când ne primeau gospodarii satului, la moment îi primim și noi pe cei mici”;

„La urători se dau tradițional colăcei, covrigi și dulciuri. - Ce fel de dulciuri? - Diferiți biscuiți, ciocolate”;

„Ne bucurăm că se păstrează tradiția, să valorificăm toate tradițiile care sunt la noi în sat și în Moldova și mulțumim la băieți că păstrează tradițiile. Vin la noi, ne onorează cu prezența”;

„Când vin urătorii la noi, pregătim dulciuri, covrigei, colaci, bani și ei vin cu drag și ne urează de fiecare dată, în fiecare an în ajun de Sfântul Vasile”;

„Respectăm tradițiile din strămoși, de când am prins noi de la tați, de la bunei, de la toți, așa este. Respectăm tradiția și mergem cu uratul, an de an”.

Gospodarii care primesc urătorii în această seară vor avea parte de bine întregul an și vor fi feriți de rele, se spune în popor.

Citește mai mult