Revista presei // Rusia își sacrifică aliatul transnistrean în încercarea de a opri cursul european al Chișinăului
Mai multe publicații din RM comentează acțiunile întreprinse de autoproclamatele autorități de la Tiraspol în contextul crizei energetice care a cuprins regiunea, după ce Rusia a sistat livrarea gazelor naturale în stânga Nistrului. Totodată, experții dezvăluie miza acestor mișcări întreprinse de Moscova, despre care spun că au scopul de a răsturna guvernarea pro-europeană de la Chișinău, la următorul scrutin parlamentar.
Economia din regiunea transnistreană este într-o situație critică, fapt pe care îl recunosc și liderii separatiști de la Tiraspol, notează TVR Moldova. Astfel, din cauza crizei energetice, mai multe întreprinderi au trecut la regimul de noapte, iar exporturile au scăzut cu 60 la sută. Solicitat de TVR Moldova, economistul Veaceslav Ioniță constată că „din 2016, regiunea nu mai are rezerve valutare. De aceea, chiar dacă ar dori să cumpere resurse energetice, nu dispune de valută. Două ramuri de export sunt totalmente dependente de gaz, vorbim de sectorul energetic care exportă energie electrică produsă din gaz și sectorul metalelor care produce metal iarăși arzând gazul. De aceea, regiunea, o lună de zile ,cumva va mai supraviețui, unul – pentru că mai au rezerve de cărbune, doi – pentru că mai au careva importuri-exporturi, care le permit să facă achiziții și trei – populația mai are anumite rezerve. Mai departe, eu nu îmi imaginez cum ei vor supraviețui”, a menționat Veaceslav Ioniță în interviul acordat TVR Moldova.
Criza energetică în regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrărilor de gaze de către Federația Rusă, este una fără precedent, de la războiul de pe Nistru din anul 1992, constată la Radio Chișinău, analistul politic Ion Tăbârță. Regimul de la Tiraspol refuză ajutorul Chișinăului și acționează doar în dependență de ceea ce i se dictează de la Moscova, accentuând și amplificând criza energetică și umanitară din regiunea transnistreană, subliniază Ion Tăbârță.„Această criză a fost provocată de Federația Rusă care dorește acum să pună presiuni enorme asupra Republicii Moldova pentru a prelua puterea în urma alegerilor parlamentare din 2025”, semnalează analistul.
Criza energetică din regiunea de Est a Republicii Moldova este, de departe, cea mai fierbinte și mai cu impact temă din această perioadă, constată agenția de știri IPN. Participanții la dezbaterea publică organizată de agenție și-au focalizat atenția asupra posibilelor consecințe ale crizei asupra RM în ansamblu. Fostul ministru al energiei, Victor Parlicov, expert în securitate energetică, consideră că deconectările de energie electrică la care se recurge în prezent în regiunea transnistreană reprezintă o chestiune artificială, pentru că în stânga Nistrului există capacitate de a produce volumele necesare de energie. „În aceste condiții, singura ipoteză care explică acest comportament este că pretinsele autorități de la Tiraspol urmează un scenariu coordonat cu Kremlinul. Inițial crează iluzia unei crize umanitare, ca după asta să vină Rusia cu rol de salvator, ignorând în esență faptul că Gazprom a creat această criză, explică Victor Parlicov.
Fostul deputat Alexandr Slusari, membru al Consiliului Energocom SA, este de părere că tot ceea ce se întâmplă în regiunea transnistreană rerezintă un atac direct economic împotriva malului drept al Nistrului, iar Tiraspolul fiind un vasal, pur și simplu execută ordinul care vine de la Kremlin. Ținta principală este Republica Moldova într-un an electoral, Rusia dorind să provoace un colaps economic, să influențeze prin diferite metode, ca apoi, cel mai degrabă, în urma scrutinului, să fie deturnată guvernarea pro-europeană de la Chișinău, a subliniat Alexandr Slusari în cadrul dezbaterii organizate de ipn.
Cârdășia Moscovei și a Tiraspolului va continua „până la sfârșit”. E titul unei analize publicate pe deschide.md de jurnalistul Valeriu Vasilică. Acesta atrage atenția asupra unei știri de ultimă oră, potrivit căreia, Rusia va livra gaze Slovaciei pe rute alternative, după ce Ucraina a oprit tranzitul prin teritoriul său. Sursele media rusești care au difuzat noutatea, sunt aceleași surse care se fac și astăzi a nu observa că rutele de alternativă au putut și pot fi folosite în continuare pentru a furniza gaze și regiunii transnistrene, conform obligațiunilor contractuale în vigoare până în anul 2026. Astfel, Rusia este dispusă să ofere acestei țări, membre a Uniunii Europene, gaze pe rute alternative, în schimbul pregătirii conducerii acesteia de a sabota poziția UE în raport cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei, dar și în schimbul atacurilor directe împotriva Ucrainei, atrage atenția Valeriu Vasilică. Moscova nu va permite autoritățior separatiste să atenueze prea mult criza din regiune pentru ca aceasta să se reverse și peste Nistru, consideră jurnalistul. În acest sens, cârdășia dintre Moscova și Tiraspol se pare că va merge „până la sfârșit”, adică până vor fi anunțate rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare, concluzionează Valeriu Vasilică în articolul publicat pe deschide.md.
Planul prin care Rusia vrea să pună în șah Chișinăul, e titlul unei analize publicate de DW. Rusia a generat artificial o catastrofă umanitară în Transnistria, iar acum se pregătește să-și aroge rolul de „salvator”, prin reluarea livrărilor de gaze pe ruta alternativă, cea transbalcanică, notează editorialistul Vitalie Călugăreanu. Funcționari guvernamentali de la Chișinău au confirmat pentru DW că Rusia pregătește tehnic și propagandistic acest scenariu, relevă publicația. Însă, Gazprom va livra strict volumul necesar pentru stânga Nistrului, și nici un metru cub de gaze pentru producerea energiei electrice ieftine pentru malul drept – așa cum era până pe 1 ianuarie 2025, remarcă DW. Autorul articolului subliniază că economic și politic, Chișinăul ar ieși cel mai prost din această criză generată artificial de Kremlin: gaz și energie electrică la prețuri exorbitante pentru cetățenii din dreapta Nistrului în pragul unor alegeri parlamentare cu o miză geopolitică uriașă. Și asta în condițiile în care ultimele două exerciții electorale, desfășurate în 2024, au arătat că Moscova și crima organizată dețin pârghii puternice de interferență în procesele electorale din Republica Moldova, semnalează DW.
Rusia își sacrifică aliatul transnistrean în încercarea de a opri cursul european al Chișinăului, titrează Veridica. Indiscutabil, dacă pentru Rusia ar fi contat soarta populației din regiunea transnistreană, dintre care mulți sunt cu cetățenie rusă, Moscova ar fi livrat în continuare gaze naturale în stânga Nistrului, doar că pe alt traseu, subliniază autorul articolului, politologul Ion Tăbârță. Geostrategii de la Kremlin au declanșat intenționat acestă criză energetică în regiunea transnistreană, pentru a lovi politic în autoritățile proeuropene de la Chișinău și a destabiliza situația social-economică din Republica Moldova, explică expertul. Ion Tăbărță amintește că nu este pentru prima dată când Moscova își abandonează aliații. În paralel cu regiunea transnistreană, republica separatistă georgiană Abhazia, susținută până acum de către Moscova, trece și ea printr-o criză energetică similară, legată de lipsa energiei electrice. Criza respectivă a fost provocată tot de către Federația Rusă, pentru că populația Abhaziei a refuzat semnarea unui acord de investiții cu Rusia, în urma căruia Moscova ar fi preluat controlul asupra litoralului abhaz al Mării Negre, notează Veridica.