Economic

Oleg Tofilat: Gestionarea neprofesionistă a situației economice ar putea afecta vectorul de dezvoltare al țării

Din punct de vedere economic, vom traversa o perioadă dificilă, care necesită o gestionare profesionistă și o comunicare eficientă din partea Guvernului, pentru a nu deveni fatală pentru economia țării și pentru soarta vectorului de dezvoltare, avertizează expertul economic Oleg Tofilat, învitatul emisiunii ÎN CONTEXT de la Moldova 1.

„Scumpirile și inflația rezultă din mai mulți factori. De exemplu, din cauza tarifelor la resursele energetice și a așteptărilor inflaționiste, prețurile pot crește. Acestea vor duce la situații neplăcute sau la devalorizarea banilor, care vine cu creșterea dobânzilor și riscăm să intrăm într-o spirală. Mai există și deficitul bugetar de 14 miliarde, care nu anticipa criza economică. În plus, mai avem problemele legate de bugetele instituțiilor publice, care vor trebui să plătească de câteva ori mai mult pentru lumină și încălzire. Aceasta nu a fost prevăzut în bugetul adoptat de Parlament."

Potrivit expertului, multe companii sunt dependente de resursele energetice și vor fi nevoite să majoreze prețurile la produse sau servicii. „Sunt întreprinderi care depind foarte mult de componenta energetică și care produc carne, lapte, ouă și alte produse din coșul minim de consum, la care, chiar dacă admitem că le compensăm, prețurile nu vor crește mult, deși acest lucru este foarte discutabil. Dar cum rămâne cu întreprinderile care au o componentă energetică, dar care nu este critică? De exemplu, la Calea Ferată se achitau în 2023 aproximativ 30 de milioane de lei pe energie electrică pe an. Scumpirea sau dublarea acesteia adaugă 30 de milioane la buget, care este și așa în diverse probleme. La fel, sunt multe alte întreprinderi la care o mare parte din buget este legată de energia electrică. Ca să nu mai vorbim despre micile afaceri, cum ar fi HoReCa, saloanele de frumusețe, frizeriile care consumă mult pentru încălzire și energie electrică. Vor fi nevoiți să ajusteze prețurile, pentru că altfel nu vor supraviețui.”

Oleg Tofilat anticipează o situație dificilă pentru economie, care trebuie gestionată profesionist și printr-o comunicare foarte eficientă din partea Guvernului. „E un ghem de probleme ce este foarte dificil de tranșat și care nu trebuie să devină fatale pentru economia țării, dar și pentru soarta vectorului de dezvoltare. Recomand cetățenilor să aibă rezerve de lichidități pentru a putea face față unor situații neprevăzute și să economisească energia electrică cât mai mult posibil.”

Creșterea aproape dublă a prețului la curentul electric pune o presiune semnificativă pe producători, alimentând temerile privind scumpirea alimentelor în timp ce vânzătorii și cumpărătorii resimt deja impactul scumpirilor sezoniere. Ministerul Economiei a propus compensarea tarifelor la energie pentru mediul de afaceri, producătorii de lapte, carne, ouă, pâine, încălțăminte, îmbrăcăminte, mobilă, componente electrice. Deocamdată, nu e clar cum va funcționa acest mecanism.

Anul 2024 s-a încheiat cu o inflație sub șapte la sută. Săptămâna trecută, Banca Națională a majorat rata de bază cu două procente, până la 5,6 la sută, pentru a controla creșterea prețurilor.

Citește mai mult