Sprijin pentru eficientizarea energetică: zeci de gospodării din țară vor primi finanțare
Mai multe gospodării din 20 de raioane vor primi finanțare pentru eficientizarea energetică. Este vorba de locuințe cu vulnerabilitate energetică extremă, care vor beneficia de izolare termică a pereților exteriori, acoperișului și subsolului, precum și de modernizarea sistemului de încălzire. Acest lucru va duce la scăderea consumului de energie și reducerea costurilor lunare pentru încălzire și electricitate. Lucia Cogîlniceanu din satul Meleșeni și Ludmila Tricolici din satul Bahmut, raionul Călărași, se numără printre beneficiarii proiectului.
Ludmila Tricolici, în vârstă de 34 de ani, a aflat despre acest proiect după ce a primit un ajutor social. Are cinci copii, iar cheltuielile la încălzire sunt destul de mari.
„De aceste proiecte nici nu știam că pot fi de ajutor, până și în ziua de astăzi. E bine pentru toți, mie o să îmi fie ușor, mai puține cheltuieli, căldura să se păstreze în casă, să economisim”, a spus Ludmila Tricolici, beneficiară.
O altă beneficiară a proiectului este Lucia Cogîlniceanu, din satul Meleșeni, raionul Călărași. În urma auditului, pereții exteriori ai casei sale vor fi izolați termic, iar în interior va fi instalată o centrală de încălzire pe combustibil solid. În prezent, casa este încălzită la sobă.
„Noi suntem mulți în casă și ne încălzim cu foarte multe lemne, merg 15-16 metri cubi pe sezon. Am fost impresionată, n-am crezut că o să câștig acest proiect, nu îmi venea să cred, am vorbit cu copiii, ei spuneau că poate nu e într-adevăr și eu spun: cum adică, dacă m-au sunat de la companie? O să fie un ajutor mare din partea companiei că ajută oamenii, mai ales de la sat care au nevoie de așa ceva și eu cred că e foarte necesar pentru localnici de la sate”, a povestit femeia.
Identificarea locuințelor s-a făcut în baza unor criterii care au la bază gradul de vulnerabilitate energetică. În primul rând, se dă prioritate familiilor care au cei mai mulți copii, repartizate în profil teritorial, plus familiile care au și persoane cu nevoi speciale.
„Pe parcursul anului trecut, au fost identificate 180 de gospodării casnice, au fost vizitate, s-a făcut evaluare din punct de vedere tehnic pentru a planifica măsura de eficiență energetică. S-a făcut audit la 30 de gospodării, urmează să se facă la altele 70 de gospodării în următoarele două luni. Avem recepționate cereri de la 16 gospodării casnice, urmează în următoarele două săptămâni să fie încă 20 de cereri semnate pentru contracte de finanțare”, a declarat Ion Muntean, director CNED.
Sprijinul financiar acordat de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) constituie 95% din valoarea totală eligibilă a investiției, iar contribuția beneficiarului reprezintă 5%. Programul este planificat cel puțin până în 2027, când urmează să fie revăzute condițiile de finanțare, dar pentru acest program sunt preconizate 1,4 miliarde de lei.