Social

Revista presei // Planul Moscovei, la suprafață

Publicațiile naționale au în vizor tensiunile sociale și politice provocate de criza energetică din regiunea transnistreană a RM. Instituțiile de presă comentează impactul recentei vizite întreprinse la Moscova de liderul separatist de la Tiraspol, după ce Rusia a sistat livrarea gazelor naturale în stânga Nistrului la începutul acestui an, provocând o criză umanitară.

Presa națională îl citează pe premierul Dorin Recean, potrivit căruia, criza energetică din stânga Nistrului ar fi fost creată artificial de Federația Rusă prin intermediul Gazprom pentru destabilizarea situației în regiune. În consecință, s-ar dori destabilizare la nivel național, o guvernare pro-rusă și fortificare prezenței militare în regiunea transnistreană, transmite Agora, citând scenariul descris de premier după ședința Guvernului.

Planul Moscovei, la suprafață. „Salvatorul” regimului separatist de la Tiraspol, care intenționează să livreze gaze naturale în stânga Nistrului, audiat la SIS, titrează Ziarul Național. Este vorba despre „Natural Gaz DC” SRL, compania fostului director al „Metalferos” și „Chișinău-Gaz”, Arcadie Vicol, care a încheiat pe 14 ianuarie, un contract-cadru de livrare a gazelor naturale către regiunea transnistreană cu „Tiraspoltransgaz”, companie afiliată concernului rus „Gazprom”. Curios este faptul că acest contract a fost semnat exact în ziua în care liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, s-a întors de la Moscova, unde ar fi abordat problema crizei energetice din stânga Nistrului, observă publicația. Într-un interviu acordat în exclusivitate Ziarului NAȚIONAL, Vicol a dezvăluit că, dacă va fi implementat contractul, „Natural Gaz DC” ar urma să furnizeze maximum trei milioane de metri cubi de gaze zilnic în stânga Nistrului, ceea ce ar face imposibilă producerea de energie electrică pentru malul drept.

Vizita efectuată de autoproclamatul lider de la Tiraspol la Moscova, a stârnit un val de critici în adresa autorităților constituționale, constată Europa Liberă. Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a venit cu unele explicații, în podcastul „Pe Agendă” al postului de radio, la o zi după ce președinta Maia Sandu a confirmat că liderul separatist a fost la Moscova în legătură cu actuala criză a gazelor. Politicieni din opoziția pro-europeană și jurnaliști pro-europeni i-au reproșat între altele șefei statului că l-ar fi lăsat pe Vadim Krasnoselski să treacă nestingherit pentru a „unelti” la Moscova contra R. Moldova, în timp ce ea nu are voie să treacă „de bariera separatistă că să ajungă la Bender”. Vicepremierul Serebrian a spus Europei Libere că Vadim Krasnoselski nu a „notificat” în prealabil autoritățile de la Chișinău că intenționează să tranziteze ca parte a unei călătorii de lucru, așa cum prevede legislația, fiind tratată drept „călătorie privată”. „În principiu, elementele unei vizite private au fost respectate. Nu ați văzut în presa de la Moscova fotografii, nu ați văzut reportaje despre întrevederi care se notifice că asta a fost o vizită de lucru”, a punctat oficialul. În discuția cu Europa Liberă, vicepremierul Serebrian a respins sugestiile că liderul separatist trebuia arestat când a tranzitat prin teritoriul controlat de autoritățile constituționale, spunând că acesta dispune de imunitate ca parte a negocierilor pentru reglementarea conflictului transnistrean, notează Europa Liberă.

Gazul rusesc oferit drept „ajutor umanitar” pentru regiunea transnistreană va fi contabilizat drept datorie a Republicii Moldova, anticipează expertul în energetică Eugen Muravschi. El a mai spus în interviu acordat Moldova 1, că „autoritățile de la Chișinău nu ar fi trebuit să permită Moscovei să-și facă jocurile la Tiraspol, după scenariul de manipulare politică scris la Kremlin”. „Moscova a dat vina pe Chișinău și, apoi, tot Moscova rezolvă. E un scenariu destul de simplu în politică: să creezi o problemă artificială pentru a te prezenta drept salvator și, drept bonus, dai vina pe altcineva, creând tensiune între cele două maluri. Dacă problema a fost din vina Moldovei și până acum nu s-a livrat gaz, ce s-a schimbat? Ceea ce demonstrează că era posibil să fie livrat gaz din ianuarie, iar motivul real a fost pur politic. Aceasta este dovada că scenariul este de fapt o manipulare,” comentează Eugen Muravschi.

Criza energetică a devenit un „sol fertil” pentru a semăna falsuri și manipulări, constată TV8. Nu a ratat această oportunitate nici fugarul Ilan Șor care a propus soluționarea problemei prin recunoașterea și achitarea presupusei datorii față de Gazprom, notează postul de televiziune. Într-un interviu acordat agenției de presă „Vedomosti” din Rusia, oligarhul fugar a declarat că „datoriile mari, lipsa unui dialog adecvat și un „audit dubios” au dus la deconectările de gaz a multor locuitori din Transnistria”. Un audit independent contrazice însă aceste pretenții, relevând lipsa documentației pentru o mare parte din sumă. Recunoașterea pretinsei datorii istorice ar însemna, însă ca cetățenii să plătească pentru o povară care nu le aparține, observă autorul articolului.

Iar Ziarul de Gardă publică reacția Ministerului român de Externe, la amenințările Kremlinului că Moldova „ar putea să dispară” ca stat: „În timp ce Rusia duce un război ilegal de cucerire împotriva unui vecin, oficialii săi continuă să facă declarații care pun la îndoială suveranitatea națiunilor europene. La trei decenii și jumătate după ce Uniunea Sovietică și dictatura comunistă au fost aruncate în coșul de gunoi al istoriei, unii de la Kremlin încă mai cred că pot spune națiunilor suverane, Europei și lumii ce să facă. Acele vremuri au apus.”, a scris pe rețeaua socială X purtătorul de cuvânt al diplomației române, Andrei Țărnea. Într-un interviu pentru „Komsomoliskaya Pravda”, Nicolai Patrușev, consilierul președintelui rus Vladimir Putin și membru permanent al Consiliului de Securitate al Rusiei, a acuzat autoritățile de la Chișinău de „politică agresivă antirusească”, menționând că acestea se fac de vină pentru criza energetică din R. Moldova, rezumă ZdG.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult