Social

SUA: Ilan Șor, acuzat că ar fi fost implicat într-o schemă de eludare a sancțiunilor americane

Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, este acuzat de Statele Unite că ar fi fost implicat într-o schemă de eludare a sancțiunilor americane de către banca rusă Promsvyazbank (PSB) și Keremet Bank din Kîrgîzstan.

RISE Moldova
Sursa: RISE Moldova

Potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA, în 2024, Keremet Bank a fost implicată într-o schemă de evaziune a sancțiunilor împreună cu Promsvyazbank (PSB), o bancă rusă aflată sub sancțiunile americane din februarie 2022. PSB, naționalizată de guvernul rus în 2018, finanțează industria de apărare a Rusiei și sprijină companii militaro-industriale. Astfel, Keremet Bank a facilitat transferuri transfrontaliere în numele PSB pentru a evita sancțiunile internaționale.

Oligarhul Ilan Șor a jucat un rol în aceste activități, iar în 2024, Ministerul de Finanțe al Kîrgîzstanului a vândut un pachet majoritar de acțiuni al Keremet Bank unei firme asociate unui oligarh rus cu legături în Guvernul rus.

Achiziția a vizat transformarea băncii într-un centru pentru evitarea sancțiunilor, sprijinind tranzacții financiare legate de importurile și exporturile rusești.

Menționăm că Keremet Bank a fost inclusă în lista de sancțiuni, miercuri, de către administrația americană, în care figurează peste 150 de persoane și entități, cărora Washingtonul le reproșează că au contribuit la războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, în special din China.

Aceste sancțiuni vor limita și mai mult capacitatea Rusiei de a duce acest război și de a ocoli sancțiunile instituite deja de SUA”, menționează Departamentul de Stat într-un comunicat.

Sancțiunile instituite miercuri vizează peste 150 de persoane și entități suspectate de a fi în serviciul complexului militaro-industrial rus, printre care zeci de societăți cu sediul în afara Rusiei, care ajută Moscova să eludeze sancțiunile americane, în special din China, conform Departamentului de Stat.

Amintim că, în octombrie 2022, Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a anunțat sancțiuni, în baza așa-numitei Legi Magnitsky, împotriva a doi oligarhi moldoveni - Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, și a mai multor entități și persoane asociate acestora pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegeri în favoarea Federației Ruse. Persoanele sancționate au interdicție de intrare pe teritoriul SUA și nu pot efectua tranzacții pe propriile conturi, dar și în beneficiul altor cetățeni ai Republicii Moldova.

Un an mai târziu, Washingtonul a anunțat noi sancțiuni împotriva deputatei Marinei Tauber. Motivul care a stat la baza acelei decizii era legat de subminarea proceselor electorale din R. Moldova în interesele Kremlinului prin cumpărarea ilegală de voturi.

Iar în 2024, SUA au anunțat sancțiuni împotriva Evgheniei Guțul, bașcana UTA Găgăuzia, pentru complicitate cu oligarhul fugar condamnat, Ilan Șor, și fostul său partid. Sancțiunile sunt impuse și pentru înlesnirea acțiunilor lor de interferență politică ilegală, susținute de Kremlin. Aceste măsuri includ blocarea tuturor proprietăților din Statele Unite sau aflate sub controlul ori posesia unor persoane din SUA, interzicerea tranzacțiilor cu indivizi din SUA sau prin teritoriul american, interzicerea furnizării sau primirii de fonduri, bunuri ori servicii, și neeligibilitatea Evgheniei Guțul pentru accesul în Statele Unite.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult